Boijmans geeft vijftien Chabots aan Chabot Museum

donderdag 22 april 2021 - 15:17

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam geeft deze maand vijftien schilderijen van Henk Chabot in langdurig bruikleen aan het naastgelegen Chabot Museum. “Samen maken we van het Museumpark een sterke culturele locatie.

De collecties van beide musea kwamen in 2019 en 2020 samen in twee tentoonstellingen onder de noemer Boijmans bij de Buren. Nu wordt de samenwerking voortgezet met een langdurig bruikleen  van 15 schilderijen van de kunstenaar Henk Chabot uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen. Met deze belangrijke aanvulling kan het Chabot Museum een breder en veelzijdiger beeld geven van deze toonaangevende Rotterdamse schilder en beeldhouwer. De werken zullen later dit jaar te zien zijn in een tentoonstelling in het Chabot Museum.

Sandra Kisters, Hoofd collectie en onderzoek, Museum Boijmans Van Beuningen: “Graag houden we de kunstcollectie zo zichtbaar mogelijk. Samenwerkingen als deze, met collega-instellingen in Rotterdam, vinden wij als Rotterdams kunstmuseum ook zeer belangrijk. Samen maken we van het Museumpark een sterke culturele locatie.”

Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum: “Een prachtige selectie monumentale schilderijen die representatief is voor de verschillende perioden binnen het oeuvre van Chabot, en daarmee een belangrijke aanvulling op onze kerncollectie werken uit de oorlogsjaren.
Hiermee kunnen we ons beleid als museum voor internationaal expressionisme verder versterken. We waarderen de samenwerking als directe buren zeer. ”

Chabot in de Boijmans Collectie
Museum Boijmans Van Beuningen heeft schilderijen (22), beelden (2) en een belangrijke collectie tekeningen (18) van Henk Chabot in de collectie. Het overgrote deel van de werken die nu in bruikleen worden gegeven zijn in 1955 door toenmalig directeur van Museum Boijmans J.C. Ebbinge Wubben geselecteerd uit de nalatenschap van de weduwe van de kunstenaar, Antonia Chabot-Tolenaars. De schilderijen variëren van de met tempera en krijt op dun doek geschilderde werken uit de vroege jaren dertig als Honingerdijk (1931) tot werken uit zijn laatste jaren zoals het magistrale in felrood geschilderde Grazende koeien (1948).
De vijftien schilderijen die worden overgedragen zijn een aanvulling op drie schilderijen van Chabot die Museum Boijmans Van Beuningen eerder in langdurig bruikleen bij het Chabot Museum onderbracht. De schilderijen tonen de voor de kunstenaar bekende thema’s. Door Chabot zelf vaak uitgedrukt als: ‘ik schilder mensen, dieren en polders’.

Henk Chabot
Schilder en beeldhouwer Hendrik (Henk) Chabot (1894-1949) is een toonaangevende Nederlandse expressionistische kunstenaar die woonde en werkte in Rotterdam. Zijn indringende werken van landschappen, dieren en figuren fascineren ook vandaag nog. Chabots nauwe betrokkenheid bij de gebeurtenissen van zijn tijd weerspiegelt zich ook in enkele van zijn bekendste werken als Brand van Rotterdam (1940) en Zomer (‘Vrede’) (1945). Het zijn alle meesterwerken van samengebalde natuurkracht.