U bent hier

Boijmans Van Beuningen wint RAAK Stimuleringsprijs

dinsdag 12 september 2017 - 12:25

De RAAK Stimuleringsprijs is maandag 11 september uitgereikt in Museum Beelden aan Zee door schrijver en cabaretier Vincent Bijlo. De 1e prijs ging naar Museum Boijmans Van Beuningen. De 2e prijs voor Museum Speelklok en de 3e prijs voor het Tropenmuseum. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie. 


Raak Stimuleringsprijs
In Nederland zijn 350.000 mensen blind of slechtziend, daarbij zijn er nog eens ruim 600.000 mensen met een oogaandoening. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de collectie. De uitdaging is iemand die niet of minder goed ziet, toch te raken met kunst. De RAAK stimuleringsprijs is in 2016 in het leven geroepen op initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum, met als doel Nederlandse musea te inspireren om specifiek programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. 

Om kans te maken op de RAAK Stimuleringsprijs presenteren musea een plan voor het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking. De jury, bestaande uit mensen uit de doelgroep, de museumwereld en (blinde) kunstenaars, bepaalt welke drie musea het beste voorstel hebben ingediend en stellen hiermee een shortlist samen. Het juryoordeel en de publieksstemmen samen, bepalen de uiteindelijke winnaar. 

Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen wint de RAAK Stimuleringsprijs ter waarde van €25.000. Zij ontwikkelen Oren en ogen tekort, een rondleiding die aansluit bij de beleving van blinden en slechtzienden. Dat doet het museum in samenwerking met specialisten op het gebied van communicatie met deze doelgroep. Technieken zoals audiodescriptie worden in de film en televisiewereld al veel gebruikt, maar zijn voor de museumwereld nog relatief nieuw en goed bruikbaar. 

Meer over de prijs en de prijswinnaars: raakstimuleringsprijs.nl

Tags 
Nieuws

Reacties