Bronzen Media & Technology MUSE Award voor Mondriaanhuis

dinsdag 15 mei 2018 - 14:22

Het Mondriaanhuis Amersfoort en Tinker imagineers hebben de bronzen Media & Technology MUSE Award gewonnen in de categorie Multimedia Installations. Directeur van het Mondriaanhuis Amersfoort, Paul Baltus, ontving de trofee uit handen van de American Alliance of Museums tijdens de prijsuitreiking van de 29e editie in Phoenix, Verenigde Staten.

De Amerikaanse museumprijs ‘MUSE Awards’ waarderen excellent werk op het gebied van multimedia in galleries, bibliotheken, archieven en musea. De organisatie ontving 200 inzendingen wereldwijd.

"These two video installations tell the story of Mondrian in pictures and music – two universal languages. The multimedia concept represents a new approach to the use of film or video in museums. The installation itself is a character in the story being told and clever projection mapping enhances mood and story.", aldus de internationale vakjury.

Het Mondriaanhuis schaart zich in een rijtje met gerenommeerde andere winnaars zoals het Smithsonian’s National Museum of Natural History, Museum of Modern Art, Brooklyn Museum en Museum of Modern Art, Brooklyn Museum en het National Palace Museum Taipei.

Multimediale reis

De multimediale reis door het leven van Piet Mondriaan start met een video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan als het ware opnieuw – hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij vond nieuwe ruimte in zijn werk. Bezoekers stappen in de zaal New York in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten. Uiteindelijk loopt de film het doek af, waardoor de bezoekers en de ruimte deel gaan uitmaken van de installatie.

Op 2 juni in Oslo maakt het Mondriaanhuis kans op een European Design Award in digitale installaties.

Meer informatie over de MUSE Awards: https://www.aam-us.org/programs/awards-competitions/media-technology-muse-awards/