Bruikleenverkeer

donderdag 5 april 2018 - 11:24

De Museumvereniging heeft bureau SEO Economisch Onderzoek opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van het bruikleenverkeer tussen musea tussen 2013 en 2016. Op basis van dit onderzoek doen we aanbevelingen aan musea en overheden om het bruikleenverkeer in Nederland te bevorderen. De publicaties is te downloaden rechts bovenaan deze pagina.

Waarom een onderzoek?
Het rapport ‘De kunst van beperkt verzekeren?’ is op initiatief van de Museumvereniging tot stand is gekomen om het huidige bruikleenverkeer binnen Nederland in kaart te brengen. Tot op heden was er geen gericht onderzoek over dit onderwerp dat specifiek cijfers opleverde met betrekking tot verzekeringen, schades en tentoonstellingskosten. Veel musea onderkenden het belang van het onderzoek. Uiteindelijk waren 51 musea bereid en in de gelegenheid om de vragenlijst in te vullen. Daarbij is gekeken naar de impact voor musea, naar capaciteitsdruk en verzekeringskosten en kansen en risico’s van beperkt verzekeren. De indemniteitsregeling voor buitenlandse bruiklenen is ook meegenomen om een beeld te krijgen van de rol die de regeling vervult in het bruikleenverkeer.

Lees hier het volledige artikel over Bruikleenverkeer