Cultuur Opstart Lening

vrijdag 6 november 2020 - 17:06

Het kabinet heeft opnieuw besloten dat culturele instellingen voor twee weken de deuren moeten sluiten. Om toch door te gaan, vooruit te kijken én te blijven ondernemen in crisistijd kun je terecht bij Cultuur+Ondernemen.

In het kort

• Van de €300 mln coronasteun aan de culturele sector, is €30 mln bestemd voor leningen;
  • Voor het eerst steunt het Rijk daarmee ook het ongesubsidieerde deel van de sector;
  • Risico dragen door geld te lenen is wel nieuw. Niet iedereen durft er voor uit te komen dat geld nodig te hebben, zo blijkt.

Museum van de Geest

Het Museum van de Geest (voorheen Het Dolhuys geheten) heeft in juni een half miljoen euro geleend via de Cultuur Opstart Lening om de vestiging in Haarlem te verbouwen en een nieuwe audiotour te maken. "Dat geld komt als geroepen", zegt directeur Hans Looijen. "Wij zijn een ongesubsidieerd museum met een collectie die voortkomt uit de geestelijke gezondheidszorg. We wilden juist in april en juni steun vragen voor de financiering van de verbouwing, maar onze achterban, de zorginstellingen, die hadden wel wat anders aan hun hoofd. Dat viel allemaal in het water." Hoe deze lening andere culturele ondernemers helpt te overleven, is te lezen in Het Financieele Dagblad.

Van de €300 mln die het kabinet dit voorjaar ter beschikking heeft gesteld als coronasteun aan de cultuursector, is €30 mln specifiek bestemd om te worden uitgeleend, tegen 1% rente, aan het niet-gesubsidieerde deel van de sector. Dat is een novum, zegt directeur Titia Haaxma van Cultuur+Ondernemen, de instantie die de leningen verstrekt.

De Cultuur Opstart Lening moet niet verward worden met het Kickstart Cultuurfonds, dat ook deze zomer is opgericht. Dat fonds leent niet, maar geeft geld aan theaters, musea en producenten om hen te helpen hun aanbod aan te passen aan de anderhalvemetermaatschappij. De beschikbare €16 mln is bijeengebracht door particuliere fondsen, zoals de VandenEnde Foundation en de BankGiro Loterij.

De Cultuur Opstart Lening is overheidsgeld. Tot 31 december kunnen gezelschappen of instellingen een lening aanvragen bij Cultuur + Ondernemen. Er is inmiddels voor €7,5 mln aan aanvragen in de pijplijn, maar die voldoen niet allemaal aan de voorwaarden. Voor een totaal van €4 mln is daadwerkelijk in behandeling.

Meer over Cultuur+Ondernemen

Cultuur+Ondernemen biedt advies op maat bij financiële vraagstukken en verstrekt verschillende soorten leningen toegankelijk voor de culturele sector. Zo is er de Cultuur Opstart Lening die kan helpen nieuwe inkomsten te genereren in deze moeilijke tijden.

Meer informatie over advies op maat, alle cultuurleningen, aanvragen en voorbeelden is te vinden op: https://www.cultuur-ondernemen.nl