U bent hier

De Governance Code Cultuur 2019 aangeboden aan Ingrid van Engelshoven

vrijdag 9 november 2018 - 10:44

Ingrid van Engelshoven, minister van OCW, presenteert de nieuwe publicatie Governance Code Cultuur 2019 samen met Jo Houben, directeur-bestuurder Cultuur+Ondernemen. © Vera Duivenvoorden

De Governance Code Cultuur 2019 is maandag 5 november aangeboden aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De ambities binnen de cultuursector zijn groter dan de overheid alleen kan financieren. Daardoor gaan culturele organisaties steeds vaker op zoek naar andere partners waarmee ze hun ideeën, plannen en projecten wél kunnen realiseren. Die ontwikkeling maakt bestuur en toezicht complexer. Er is niet meer die ene broodheer waarvan je weet wat de grenzen en wensen zijn.

De Governance Code Cultuur 2019 helpt organisaties bestuur en toezicht vorm te geven in die nieuwe wereld. Hoe blijf je integer als financiers invloed willen uitoefenen? Wat is een goede rolverdeling tussen bestuur en raad van toezicht? En wat is het verschil tussen gewenste en ongewenste belangenverstrengeling?

©Vera Duivenvoorden

Aan de hand van 8 principes biedt de Governance Code Cultuur 2019 houvast en aanbevelingen. “De legitimiteit van culturele organisaties wordt in toenemende mate bepaald door de wijze waarop bestuur en toezicht zijn vormgegeven”, zegt Jo Houben (directeur-bestuurder Cultuur+Ondernemen) in dit interview.

De afgelopen maanden werkte Cultuur+Ondernemen, in samenwerking met Louis Houwen (hoogleraar private-public governance bij TIAS, School for Business and Society, Tilburg University) en in een brede dialoog met de sector, aan de Governance Code Cultuur 2019. 

De lancering was maandag 5 november 2018 in LantarenVenster in Rotterdam tijdens de conferentie ‘Toezichthouden: De kunst van het tegenspel.’ Met bijdragen van onder meer Ingrid van Engelshoven (minister van OCW), Marijke van Hees (voorzitter Raad voor Cultuur), Taco Dibbits (directeur Rijks Museum) en Menno de Bree (Filosoof/ethicus Universitair Medisch Centrum Groningen, Columnist FD).

Tags 
Nieuws

Reacties