U bent hier

De Museum Gym: samen in actie!

donderdag 20 januari 2022 - 19:49

Woensdag 19 januari vond - om aandacht te vragen voor heropening van de culturele sector - de actiedag ‘De Museum Gym’ plaats. Ruim 70 musea door heel Nederland deden mee aan deze ludieke actie, waarmee we als Museumvereniging samen met onze leden veel media-aandacht hebben gegenereerd; tot in het buitenland aan toe!

Met de heropening van winkels en andere niet-essentiële diensten geeft het kabinet de samenleving meer ademruimte. Zoals bekend zijn musea niet meegenomen in deze heropening. Het gemaakte verschil tussen commerciële (Bijenkorf/IKEA) en culturele doorstroomlocaties (musea) is onnavolgbaar en onuitlegbaar. Daarom heeft de Museumvereniging deze week de actiedag ‘De Museum Gym’ georganiseerd. Ruim 70 musea hebben woensdag hun deuren geopend voor bijvoorbeeld een gymles, een yogales of een krachtraining. Zo konden bezoekers een pilatesles volgen in Stedelijk Museum Kampen en was Amsterdam Museum voor een dag AM Health Club. Door musea als sportscholen de deuren te laten openen hebben we een krachtig signaal willen geven naar de politiek. Directeur Museumvereniging Vera Carasso: "Er was na de persconferentie grote behoefte aan een gebaar bij musea én bezoekers. Sporten en kunstlessen volgen mag beide, daarbij hebben ons met De Museum Gym aan de geldende coronaregels gehouden.”

Veel media-aandacht

De Museum Gym heeft in binnen- en buitenland veel media-aandacht gekregen. Zo besteedden niet alleen de Nederlandse kwaliteitskranten als NRC en Volkskrant, aandacht aan de protestactie, maar ook buitenlandse kranten als BBC News, The New York Times, Washington Post en Tagesschau. Ook in de regionale media was er volop aandacht voor lokale musea. Verder was er onder meer een item op RTL Nieuws en werd directeur Ann Demeester van het Frans Hals Museum geïnterviewd voor Nieuwsuur.

Positieve reacties van politici

Waar enkele musea, zoals Museum More, Museum Speelklok, het Jenevermuseum, Oyfo Techniekmuseum en het Kröller-Müller Museum, door hun burgemeester gedwongen werden hun protestactie vroegtijdig te stoppen of een formele waarschuwing kregen, verliep de actie in de meeste musea gemoedelijk. En waren er zelfs politici die de actie publiekelijk steunden. Zo brachten de wethouders van Kunst en cultuur en Economische Zaken van Amstelveen Museum JAN bloemen en stuurden de wethouders van cultuur en economie van Arnhem een brandbrief aan coronaminister Ernst Kuipers, waarin ze aandringen op snelle heropening van horeca, cultuur en de evenementensector.

Oproep coronabeleid nog eens te bekijken

Naast de ludieke acties woensdag heeft de Taskforce culturele en creatieve sector die dag een routekaart gepresenteerd om te laten zien hoe de sectoren veilig open kunnen én open kunnen blijven. Daarnaast hebben ruim 30 burgemeesters stevige kritiek geuit op het coronabeleid. ‘Het is te onvoorspelbaar en niet logisch.’ Zij roepen het kabinet op om het beleid nog eens grondig te bekijken. Ook de burgemeesters van de grote steden hebben zich hierbij aangesloten. Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema vertelde in Op1: “Voor mij is het ook ingewikkeld uit te leggen dat je wel naar de IKEA mag, maar niet naar het Rijksmuseum. De maatregelen missen eigenlijk elke logica.”

Dank aan iedereen

Als Museumvereniging willen we onze grote dank uitspreken naar alle musea die in zeer korte tijd een ludieke actie hebben bedacht en georganiseerd, naar het publiek dat met veel enthousiasme deel heeft genomen aan de actie en aan iedereen die de actie een warm hart toedraagt! We voelen ons hierdoor enorm gesteund! Maar hoe succesvol deze actiedag ook is geweest. Pas als de deuren voor het publiek weer openen, is de Museum Gym écht geslaagd.

Reacties