U bent hier

De Museum Impact Toolkit gelanceerd

woensdag 29 juni 2022 - 11:53

Foto: Stedelijk Museum Breda

Stadsmusea staan voor de uitdaging om diverse publieksgroepen te bereiken en te engageren, maar door de verscheidenheid aan vragen vanuit de lokale politiek en andere stakeholders binnen de stad was het profiel van het stadsmuseum niet helder. Stedelijk Museum Breda, Museum Gouda en Musea Zutphen sloegen de handen ineen en lanceren nu de Museum Impact Toolkit; een middel om sociaal-maatschappelijke impacts vorm te geven en te beoordelen, zowel op praktisch als strategisch niveau.

Over het onderzoeksproject

Van 2020 tot 2022 liep daarom het RAAK-Publiek 2019 onderzoeksproject ‘Radar voor het Stadsgevoel’, onder leiding van Breda University of applied sciences, mede gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Met actieve medewerking van Musea Zutphen, Museum Gouda, Hoebink Onderzoek & Advies en Stedelijk Museum Breda heeft dit onderzoek een praktische toolkit opgeleverd, waarmee (stads)musea en de bredere cultuursector hun kwaliteiten beter meetbaar kunnen maken en kunnen tonen.

Over de toolkit

De Museum Impact Toolkit is ontworpen als middel om sociaal-maatschappelijke impacts vorm te geven en te beoordelen, zowel op praktisch als strategisch niveau. Alhoewel in het project de nadruk lag op stadsmusea, is de toolkit zeer geschikt voor alle musea.

De Museum Impact Toolkit (MIT) is te downloaden rechtsboven van dit artikel. Eveneens is het in het Engels beschikbaar.

Trainingen

In samenwerking met Erfgoed Gelderland worden er trainingen ontwikkeld voor (stads-)musea hoe zij met de toolkit aan de slag kunnen. Meer informatie volgt in de agenda van Museumcontact.nl.

Contactpersoon

Voor vragen over de Museum Impact Toolkit kun je terecht bij dr. Jeroen Nawijn via nawijn.j@buas.nl