Demissionair kabinet stelt jaar verlenging van de Geefwet voor

vrijdag 22 september 2017 - 15:22

De bank van Tromp, Belasting & Douane Museum

In de Prinsjesdag-stukken stelt het huidige kabinet voor om de Geefwet te verlengen tot 31 december 2018. De Museumvereniging neemt met instemming kennis van dit voornemen.

Het besluit dat is opgenomen in het Belastingplan 2018 is een kleine maar noodzakelijke ingreep, omdat de Tweede Kamer zich nog moet uitspreken over de verlenging van het wetsvoorstel. Zonder deze ingreep zou op 31 december dit jaar de stimuleringsregel voor burgers en bedrijven, die giften geven aan nut beogende instellingen waaronder veel musea, aflopen. Concreet mag bij de schenkingen 25% worden opgeteld, waardoor een aftrekpost van 125% ontstaat. Hierdoor is de Geefwet een multiplier van giften aan musea en andere culturele instellingen. Op 30 oktober zal de Tweede Kamer debatteren over het Belastingplan en het voorstel.

De Museumvereniging heeft vorig jaar het behoud van de Geefwet als speerpunt richting de diverse politieke partijen ingebracht. Door twee van de formerende partijen, de VVD en de ChristenUnie, is het behoud van de regeling in hun verkiezingsprogramma’s opgenomen. Onze oproep richting de Tweede Kamerleden is om deze regeling bij de evaluatie een eerlijke kans te geven.

Lees ook:

Nieuws Politiek