Derde ronde Museumbeurzen geopend

woensdag 23 september 2020 - 14:09

Musea hebben niet alleen een museale, maar ook een wetenschapsfunctie. Medewerkers die in dienst zijn bij musea en wetenschappelijk onderzoek willen doen, kunnen hiervoor een museumbeurs aanvragen. NWO stelt in de nieuwe, derde ronde van het programma Museumbeurzen in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar.

De derde ronde van het programma Museumbeurzen is onderverdeeld in twee subrondes. Voor iedere subronde is er 600.000 euro beschikbaar. Per onderzoeksvoorstel kan minimaal 10.000 euro en maximaal 25.000 euro worden aangevraagd. Bovendien maakt de beste wetenschappelijke publicatie die open access toegankelijk is, kans op een prijs.

De deadline voor het indienen van voorstellen voor de eerste subronde is dinsdag 5 januari 2021, voor de tweede subronde is de deadline 17 juni 2021.

Waarom Museumbeurzen?
Het programma Museumbeurzen is bedoeld voor financiering van projecten die helpen de wetenschapsfunctie van musea te versterken. De 1,3 miljoen onderzoeksfinanciering, ter beschikking gesteld door het Ministerie van OCW, is bedoeld voor onderzoek van, over en voor musea. Medewerkers van musea kunnen aanvragen indienen voor onderzoeksbeurzen.

Succesvolle projecten
In 2014 en 2018 realiseerde NWO in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap al een programma Museumbeurzen, eveneens met het doel talentontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek in het museale veld te bevorderen.

Sindsdien zijn er veertien succesvolle projecten gerealiseerd, die laten zien hoe vruchtbaar samenwerking tussen museumexperts en universitaire onderzoekers kan zijn. Een overzicht vindt u in deze publicatie.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over het programma Museumbeurzen? Kijk dan op de NWO-website. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het bovenstaande, dan kunt u contact opnemen met Daan Olthoff via museumbeurzenNWO@NWO.nl.

Nieuws Zakelijk