Digitaliseren: nieuwe tools van NDE en de museumconsulenten

maandag 21 juni 2021 - 19:10

In maart 2021 publiceerde het ministerie van OCW een nieuwe Nationale strategie digitaal erfgoed. Die is te vinden op de website van Netwerk Digitaal Erfgoed, (NDE),  dat bezig is met de uitrol daarvan. Hoe kun je als museum daar zelf mee aan de slag? Welke keuzes spelen er als je je collectie digitaliseert, en wat kun je doen voor gebruikers van je digitale aanbod?

De Nationale strategie digitaal  erfgoedstelt de gebruiker centraal, gaat uit van delen vanuit de bron, beoogt netwerkprincipes (zoals het gebruik van DERA), en het bijdragen door iedereen. Musea kunnen daarvan profiteren: via bijvoorbeeld linked open data, en een gestandaardiseerd termennetwerk.

Wie in een opstartfase zit, kan de zelfscan van NDE gebruiken: door 23 vragen te beantwoorden, krijg je overzicht en inzicht over hoe je aanpak al aansluit bij de nationale strategie.

Daarnaast is ook het spoorboekje van de museumconsulenten handig: hoe maak je de collectie houdbaar, zichtbaar en bruikbaar? Je vindt het spoorboekje op de website van het LCM.