Dringend advies om de digitale systemen te beveiligen

vrijdag 4 maart 2022 - 16:06

De oorlog in Oekraïne vraagt dringend om een verhoging van de digitale weerbaarheid van het bedrijfsleven in Nederland. Alhoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn voor gerichte Russische cyberaanvallen op Nederlandse organisaties is verhoogde waakzaamheid van groot belang.

Ook bij culturele organisaties als musea. Het is mogelijk dat digitale aanvallen in Oekraïne leiden tot spillover effecten in Nederland. Ook zijn directe digitale aanvallen mogelijk, bijvoorbeeld als vergelding voor opgelegde sancties. VNO-NCW en MKB-Nederland roepen daarom op om extra aandacht te besteden aan de digitale weerbaarheid van de systemen en de beveiliging daarvan aan te scherpen.

Meer informatie en een handreiking zijn te vinden op de site van het Nationaal Cyber Security Centrum (basismaatregelen).
Er wordt internationaal op dit moment met name gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van DDos en wiperware. Digitale dreiging kan in deze situatie ook bestaan uit de verspreiding van ransomware, desinformatie en (spear)phishing. Over deze specifieke dreigingen en wat je daartegen op korte termijn kunt doen, en ook wat je moet doen als er een incident is, is eveneens meer informatie te vinden op de site van het NCSC

Indien er actuele ontwikkelingen zijn, worden die op de NCSC-nieuwspagina over Oekraine bekendgemaakt.