U bent hier

Eerste museale stage in Europees verband in Bonnefanten Museum

vrijdag 25 mei 2018 - 12:25

foto: Paul Mellaart 2004

Op 25 mei loopt Europarlementariër Julie Ward ‘stage’ in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Tijdens deze dag werkt Ward letterlijk mee aan verschillende onderdelen van het museum, waardoor ze op een informele wijze kennis maakt met de diversiteit en maatschappelijke waarde van het museale bedrijf. In Nederland zijn al vaker museale stages voor Nederlandse politici gerealiseerd, maar dit is de eerste keer dat het voor een Europarlementariër wordt georganiseerd. De aanleiding om dit in Europees verband te doen, zijn de Europese Verkiezingen in 2019. In de aanloop naar deze verkiezingen willen we het belang van musea (kunst en cultureel erfgoed) blijvend onder de aandacht brengen van politici uit Europa.


De museale stage wordt aangeboden door NEMO (Network of European Museums Associations) en de Nederlandse Museumvereniging. Het is een instrument om een duurzame relatie op te bouwen met politici, door hen de unieke ervaring aan te bieden mee te werken achter de schermen van een museum. Het is dus geen normaal werkbezoek. Julie Ward gaat echt aan het werk. Samen met NEMO is voor deze eerste Europese ‘stage’ gekozen voor het Bonnefantenmuseum, omdat het museum vanwege haar gevarieerde collectie en vooruitstrevende activiteiten een goed beeld neerzet van het hedendaagse museale bedrijf. Bovendien laat het tentoonstellingsprogramma zowel kunst van eigen bodem als internationale werken zien, voorbeelden zijn Melanie Bonajo en Kahlil Joseph.

Programma
Het Bonnefanten heeft een middagvullend programma met diverse onderdelen samen gesteld. Na de ontvangst door Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum, gaat Julie Ward samen met museummedewerkers op pad en aan de slag. Van een moment achter de ticket- en museumshop balie tot kijkje in het depot, van het opmaken van een conditierapport tot een gesprek met leden van YOUNG OFFICE, de jongerenafdeling van het Bonnefantenmuseum (verantwoordelijk voor het bedenken en uitvoeren van evenementen voor leeftijdsgenoten). De middag wordt afgesloten met een laatste ronde door het museum samen met de beveiligingsmedewerkers.

Julie Ward
Julie Ward is in 2014 verkozen om namens de Labour Party (Verenigd Koninkrijk) zitting te nemen in het Europees Parlement. Als Europarlementariër is ze actief in de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, een samenwerkingsverband tussen parlementsleden uit verschillende landen met de zelfde politieke overtuiging (vanuit Nederland is de PvdA actief in deze fractie). Daarnaast is Ward woordvoerder ‘cultuur en educatie’. Vanuit deze rol is ze benaderd voor de museale stage.

Reacties