Europees Erfgoedjaar: winnaars pitch en oproep erfgoedverhalen

dinsdag 10 juli 2018 - 14:21

Nieuwsupdate ivm het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Bijzondere erfgoederen in Europa, waarin de Europese verwevenheid van onze identiteit zich uitdrukt, zijn vaak aangewezen als werelderfgoed. Deze bijzondere status maakt duidelijk dat we een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid hebben voor het behoud van erfgoed. Dat besef wordt, vanwege de toeristische aantrekkelijkheid van deze plekken, overgebracht op een breed publiek.

Werelderfgoed is er op gericht om bewaard te blijven voor de volgende generaties. Unieke en bijzondere erfgoederen in Europa worden soms werelderfgoed. In Nederland tellen we 10 erkende werelderfgoederen, waaronder het Woudagemaal, Schokland en de Van Nellefabriek. Erkenning als werelderfgoed heeft wat voeten in aarde. In de maand juli zetten we daarom Koloniën van Weldadigheid, die op weg zijn naar werelderfgoed, in de schijnwerper.

Winnaars Pitch Europees Werelderfgoed

De Nederlandse organisatie van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 biedt een aantal Nederlandse werelderfgoedorganisaties de kans om tijdens een werkbezoek een vraagstuk voor te leggen aan een Europees werelderfgoed. Bekijk hier de winnaars van de pitch.

Oproep Erfgoedverhalen

We krijgen leuke respons op de twee oproepen die we eerder uitzetten over maritiem erfgoed en over museumobjecten met een Europees verhaal. Bekijk hier de inzendingen Maritiem erfgoed en hier de inzendingen voor de Europese museumobjecten. Ook de burgemeestersblogs blijven binnenkomen, bekijk hier de laatste editie.

We kijken uit naar meer inzendingen en natuurlijk ook naar andere ideeën voor content en activiteiten om te delen! Nog even de oproepen op een rijtje: Museumobject en Maritiem Erfgoed.

Selectie aanstaande/lopende activiteiten

Nieuw op de website

Ideeën, aanmelden activiteiten, logo’s

Verder nodigen wij u uit om bij ons activiteiten aan te dragen en ook leuke ideeën voor nieuwsitems, blogs, portretten met ons samen op te pakken. Het aanmelden van activiteiten kan via de pagina Doe Mee. Op deze pagina is eveneens een toolkit te vinden met logo’s van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Tips kunnen gemaild naar info@europeeserfgoedjaar.nl.

Volg ons op twitter!

Het twitter-account van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed is @europeeserfgoedjaar. Volg ons en gebruik #europeeserfgoedjaar. https://twitter.com/europeeserfgoed