Evenement NDE over collectiebeheersystemen

woensdag 16 februari 2022 - 14:02

Op 21 maart 2022 houdt het Netwerk Digitaal Erfgoed een middag over collectiebeheersystemen en linked open data. Daar kun je o.a. kennismaken met meerdere aanbieders van software. Ook is er uitleg over NDE Datasetregister en informatie over het Termennetwerk, waarmee datasets makkelijker aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

De afgelopen jaren hebben softwareleveranciers en hun klanten hard gewerkt om de collectieregistratiesystemen beter geschikt te maken om erfgoed te verbinden. Zo bieden de verschillende systemen nu meer mogelijkheden om bijvoorbeeld duurzame identifiers toe te kennen, informatiebronnen als linked open data te publiceren en om gestandaardiseerde terminologiebronnen te gebruiken. Dit gebeurt altijd in de ‘bronsystemen’. Dat zijn meestal collectieregistratiesystemen waarin erfgoedcollecties digitaal beschreven worden. Zo maken we erfgoed bruikbaar bij de bron en beschikbaar voor iedereen.

Webinar

Tijdens dit webinar presenteren we de stand van zaken aan de hand van praktijkvoorbeelden bij erfgoedorganisaties. Enno Meijers (domeinmanager NDE Bruikbaar) schetst de actuele mogelijkheden en achtergronden waarmee we samen de infractuur voor Verbonden Erfgoed kunnen invullen. Vijf leveranciers van collectieregistratiesystemen laten, samen met hun klant(en), in korte presentaties zien hoe zij werken met linked open data, het NDE Datasetregister en het Termennetwerk. Het NDE Datasetregister is een cruciale component en projectleider Bob Coret zal de werking ervan uitleggen. Dimitra Atsidis (Beeld en Geluid) laat zien hoe de Digitale Collectie in de toekomst gaat doorbouwen op de linked open data en het Datasetregister voor de aanlevering aan Europeana.

Aanmelden

Het webinar is interessant voor iedereen die te maken heeft met collectiebeheer en collectieregistratiesystemen, zoals (bedrijfs)archieven, bibliotheken, musea, wetenschappelijke instellingen. Deelname is gratis. NDE regelt wegens de versoepelingen nu een fysieke locatie hiervoor, vermoedelijk in de Randstad. Aanmelden kan hier.