Haarlemmermeermuseum De Cruquius lid van UNESCO Global Network

dinsdag 12 februari 2019 - 11:35

Haarlemmermeermuseum De Cruquius is trots toe te mogen treden tot het UNESCO Water Museums Global Network. Elke beschaving heeft generaties lang kennis en erfgoed over water doorgegeven. Watermusea willen dit watererfgoed bekend maken aan een groot publiek om de wereldwijde watercrises en de mogelijke oplossingen ervan beter te begrijpen. Van de dreiging van de ‘Waterwolf’ tot leven in een polder onder de dreiging van de stijgende zeespiegel. Het verhaal van Haarlemmermeermuseum de Cruquius sluit aan bij dit wereldwijde en urgente waterverhaal.

Overal ter wereld tonen en interpreteren watermusea watercultuur, zowel natuurlijk als cultureel, tastbaar en ontastbaar, in techniek en in kennis, om opmerkelijk hydraulisch erfgoed te behouden. Veel watermusea zijn daarnaast actief in het communiceren van een meer duurzaam watergebruik. Haarlemmermeermuseum De Cruquius informeert in haar museum bijvoorbeeld over het project Polder Waterproof, van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. De polder wordt waterproof als tuinen groener worden door het vervangen van tegels voor planten. De natuurlijke tuin is een spons die het water tijdelijk vasthoudt en zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit en verkoeling tijdens hete dagen. Dit zorgt voor minder overlast en schade bij de steeds heviger wordende regenval. Ook biedt het museum educatiepakketten voor scholen rond het weer, het klimaat en waterbeheer waardoor kinderen over dit onderwerp nadenken en leren hun verantwoordelijkheid te nemen.

UNESCO Global Network maakt het mogelijk om door gezamenlijke acties onze relatie met het kostbaarste vloeibare element en de bron van al het leven te herstellen.