U bent hier

Honderdduizenden unieke museumstukken komen op de markt

dinsdag 9 april 2019 - 12:23

Spotprent gemaakt door Woodward in 1797 uit het Belasting & Douane Museum

Dinsdag 9 april opent Stichting MuseumDepotShop haar nieuwe en wereldwijd unieke webwinkel voor de verkoop van museale objecten die niet meer behoren tot de kerncollectie van Nederlandse musea. Het betreft op termijn honderdduizenden kunstvoorwerpen en andere objecten die nu liggen te verstoffen in de depots van musea en die een tweede leven krijgen bij de consument; “haal het museum in huis”, het credo van MuseumDepotShop. De kersverse ambassadeur van deze non-profit stichting, TV-persoonlijkheid Frits Sissing, zal de openingshandeling verrichten.

Lancering 9 april

Museum Singer Laren is gekozen als locatie gezien haar voortrekkersrol bij diverse initiatieven om kunst dichterbij te brengen. Zo was dit museum het decor voor de eerste uitzending van Tussen Kunst & Kitsch. Artistiek directeur Jan Rudolf de Lorm zal hier tijdens de opening aan refereren.
 

Kannetje uit Keramiekmuseum Princessehof

De keuze voor een non-profit stichting is bepaald door de neven-doelstelling die het bestuur van Stichting MuseumDepotShop heeft vastgesteld; de winst van de stichting wordt geschonken aan Nederlandse musea die willen ontzamelen maar daar niet de middelen en mensen voor hebben. Het ontzamelproces is een zeer arbeidsintensieve activiteit waar veel musea niet aan toekomen. Het resultaat van het door de stichting gefinancierde ontzamelproces, unieke museumstukken, wordt via MuseumDepotShop weer verkocht aan verzamelaars, museumbezoekers en mensen die op zoek zijn naar een uniek cadeau. Zo werkt het geheel aan een opwaartse spiraal.

Dieuwertje Wijsmuller, autoriteit op het gebied van ontzamelen en schrijver van het rapport Museum & Deaccessioning in Europe, zal praten over nut & noodzaak van ontzamelen. Zij zal duidelijk maken dat er, gezien de ontwikkelingen in Europa, een behoorlijk marktpotentieel is voor het concept van MuseumDepotShop in Europa en daarbuiten.

Vlak voor de officiële handeling is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Daarna, onder het genot van een drankje, is er gelegenheid om een-op-een gesprekken aan te gaan met één van beide initiatiefnemers van dit concept, Arjen Pels Rijcken en Jeroen Harinck, of met Frits Sissing.
Een aantal van de te verkopen museale objecten, waaronder filmposters, prenten en keramiek, zal bij de opening worden getoond.

Programma

10.45 uur Inloop
11.00 uur Welkomstwoord - Jan Rudolf de Lorm van Singer Laren
11.10 uur Introductie concept - Arjen Pels Rijcken & Jeroen Harinck
11.25 uur Nut & noodzaak ontzamelen - Dieuwertje Wijsmuller
11.40 uur Introductie ambassadeur van MuseumDepotShop – Frits Sissing
11.45 uur Q & A
11.55 uur Officiële opening  webwinkel – Frits Sissing
12.00 uur Drankje & hapje

Tags 
Nieuws

Reacties