Kans maken op de BankGiro Loterij Museumprijs 2020?

maandag 8 juli 2019 - 15:15

Op 17 mei won het Stedelijk Museum Schiedam de BankGiro Loterij Museumprijs 2019: het meest publieksvriendelijke museum. Vanaf nu kunnen musea zich aanmelden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020.

Achter de schermen voor het voetlicht

De prijs van € 100.000, sinds 2007 jaarlijks uitgeloofd door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, gaat elk jaar naar een museum dat excelleert binnen een bepaald thema. Volgend jaar gaat de prijs naar het museum dat op de meest zinvolle wijze ook zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht weet te brengen. Wat betekent dat? In 2020 let de jury met name op:

• Hoe het museum in het algemeen zijn publiek actief betrekt bij zaken en activiteiten die gewoonlijk aan het publieke oog onttrokken blijven.
  • Op welke manieren het museum erin slaagt onder bijzondere omstandigheden, zoals tijdens de restauratie van gebouw of collectie, voor het publiek relevant te blijven.
  • Welke inspanningen het museum onderneemt om uitzonderlijke aspecten van het reilen en zeilen binnen zijn muren te laten zien. Te denken valt aan het inzichtelijk maken van bruikleenverkeer, aankopen, (herkomst)onderzoek en toeschrijvingskwesties.
  • In hoeverre het museum de doorgaans verscholen delen van gebouw of collectie toegankelijk maakt door bijvoorbeeld objecten uit het depot te ontsluiten en presenteren.

Publiek stemt

De jury beoordeelt alle musea die zich kandidaat stellen en maakt daarna een longlist van musea waar alle juryleden op bezoek gaan. Op basis van die bezoeken blijven er zo’n drie tot vijf musea over die uiteindelijk mogen gaan strijden om deze prestigieuze prijs. In april 2020 mag het publiek een maand lang stemmen. Omdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral door een slimme en goede mobilisatie van zijn achterban.

Grijp deze kans!

Werk je in een museum waar veel gebeurt en ben je daar trots op? Grijp dan je kans en meld je museum aan voor deze prachtige prijs! Dat kan tot en met 10 september 2019. Vul bijgaand aanmeldingsformulier in en stuur dat met de gevraagde bijlagen per e-mail naar museumprijs@cultuurfonds.nl en daarnaast per post. We adviseren alle musea van harte meedoen te overwegen en wensen jullie veel succes. Met vragen kunnen jullie per e-mail terecht bij museumprijs@cultuurfonds.nl, of telefonisch bij Romkje de Bildt van het Prins Bernhard Cultuurfonds.