U bent hier

Kidsproof museum worden?

donderdag 8 juli 2021 - 15:23

Criteria seizoen 2020-2021 aangepast naar aantal uit 2011 en kwaliteit van 2021

Samenvattend: om het keurmerk Kidsproof Museum 2022 te verkrijgen, moeten musea vóór 1 november 2021 het volgende bereiken: minimaal 35 inspecties en minimaal een 8.0 gemiddeld.

Het huidige Museuminspecteursjaar is een bijzonder jaar. Dit seizoen dat loopt van november 2020 tot en met oktober 2021 is het 10e Museuminspecteursjaar. Een mooi jubileum van een primair onderdeel van het platform Museumkids, waarin kinderen t/m 12 jaar samen bepalen welke musea zij het meest kindvriendelijk oftewel ‘Kidsproof’ vinden. De Kidsproof musea vormen voor nieuwe bezoekers de entree tot het museumveld.

Een groot deel van het huidige Museuminspecteursjaar is met gesloten musea voorbijgegaan. Nu de musea weer open zijn zien we dat het bezoek voorzichtig op gang komt. Eind juni 2021 hebben slechts 500 kinderen een inspectie ingevuld. In een normaal jaar met open musea ligt dit aantal eind juni rond de 3.000. De tegenvallende bezoekersaantallen (en daarmee ook museuminspecties en inspecteurs) in dit coronajaar maken het nodig de Kidsproof criteria te heroverwegen. Dit jaar is gestart met deze kidsproof criteria begin november 2020: minimaal 60 inspecties en minimaal een 8.0 gemiddeld.

Aanpassing criteria:
Dit jubileumjaar grijpen we eenmalig terug naar de drempel van het allereerste begin: uit 2011-2012: te weten 35 inspecties. Symbolisch omdat het een historisch aantal is. Plus een gemiddeld cijfer van minstens 8.0. Het cijfer 8.0 gemiddeld handhaven we omdat dit over inhoud gaat en de museale inhoud is door corona onveranderd en staat nog steeds voorop.

Waar de bezoekcijfers vorig jaar geen aanleiding gaven om de criteria aan te passen, is er dit jaar wel een groot verschil in bezoekersaantallen te zien. En hoewel we liever niet tijdens een lopende wedstrijd de regels aanpassen vinden we dat het dit jaar wel nodig is.

Hoe doe je dat, Kidsproof museum worden?
Check dit artikel voor materialen en tips die je in de zomer kunnen helpen bij het werven van museuminspecteurs.


Succes!
Team Museumkids

Reacties