Kun je verliefd worden op een robot?

maandag 9 juli 2018 - 17:46

Kindercolleges in musea bij de MuseumJeugdUniversiteit

Met de MuseumJeugdUniversiteit maken jaarlijks circa vijftig musea in heel Nederland wetenschap, kunst en cultuur toegankelijk voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Wetenschappers, onderzoekers en experts geven tijdens een collegereeks antwoord op uiteenlopende vragen over de museumcollectie.

Waar zitten de oren van een sprinkhaan? Kan pindakaas kunst zijn? Is Afrikaans voetbal magisch? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een college over bij de MJU. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar en zijn er Bachelors en Masters te halen. Er worden interactieve hoorcolleges, practica of werkcolleges gegeven. Aan het begin van de reeks krijgen de studenten hun eigen collegekaart en aan het eind het MuseumJeugdUniversiteit-diploma. Een reeks bestaat uit drie tot vijf colleges en kost de studenten tussen de €15,- en €25,- per reeks.

De jonge studenten komen naar de MuseumJeugdUniversiteit wanneer ze meer willen weten dan hun meester of juf. De MuseumJeugdUniversiteit verbindt musea, kinderen en wetenschappers met elkaar in een toegankelijk en inhoudelijk programma. Omdat ze drie tot vijf keer terugkomen en na het college op vertoon van hun collegekaart gratis het museum in mogen, raken ze vertrouwd met het museum. Tijdens de colleges leren ze dat je van nieuwsgierigheid je beroep kunt maken.

Colleges in heel Nederland

De MuseumJeugdUniversiteit heeft veel trouwe fans en krijgt geregeld mails met de vraag waarom er in een bepaalde stad geen colleges te volgen zijn. De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 gestart in het Rijksmuseum van Oudheden en inmiddels worden er per semester al bij meer dan dertig musea colleges gegeven. Om zoveel mogelijk kinderen te kunnen bereiken breidt de MJU zich natuurlijk graag uit naar nieuwe musea verspreid door het hele land. Bekijk hier de huidige deelnemers.

Er zijn ook musea die samenwerken en een collegereeks organiseren waarbij ieder college in een ander museum plaatsvindt. Bij de reeks van de Arnhemse musea ontdekken de studenten bijvoorbeeld het Nederlands Openluchtmuseum, Kasteel Doorwerth, Nederlands Watermuseum, Museum Arnhem en Airborne Museum Hartenstein.

Werkwijze

De deelnemende musea dragen zorg voor de invulling van de collegereeksen en trekken daarvoor de juiste experts en wetenschappers aan. Het projectbureau van de MuseumJeugdUniversiteit ondersteunt hierin door mee te denken over invalshoeken en geschikte sprekers. Ook bewaakt zij de kwaliteit van de colleges en het karakter van de communicatie om zo het merk MuseumJeugdUniversiteit te waarborgen.

Alle reeksen worden op landelijk niveau door het projectbureau gecommuniceerd via de website, nieuwsbrief, social media, mediapartners en free publicity. Op regionaal en lokaal niveau dragen de musea zorg voor communicatie. De MuseumJeugdUniversiteit levert een flyer en poster in de huisstijl van de MuseumJeugdUniversiteit, die zelf in te vullen en te drukken is door de musea.

Deelnamekosten

Het starttarief bedraagt €150 per reeks. De bijdrage per deelnemer bedraagt €1,50 per college. De collegekaart en het diploma zijn een vast onderdeel van het format van de MuseumJeugdUniversiteit. Een set van één diploma en één collegekaart kost € 1,-. De totale kosten zijn dus afhankelijk van het aantal studenten. Het geld dat de studenten betalen voor een collegekaart komt direct bij het museum terecht.

Netwerk en kennisdeling

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert twee keer per jaar een deelnemersbijeenkomst om de deelnemende musea te ondersteunen in hun programmering, voorbereiding en communicatie. Dit doet zij door uitwisseling tussen musea te faciliteren, sprekers uit te nodigen en best practices te presenteren. Op de agenda staan onderwerpen die voor musea en de MuseumJeugdUniversiteit belangrijk zijn. De laatste bijeenkomst in april ging bijvoorbeeld over diversiteit. Hoe kunnen we de MuseumJeugdUniversiteit inclusiever maken? We kwamen uit op een aantal experimenten die tijdens de najaarsreeks worden uitgevoerd. In september evalueren we die en we presenteren de uitkomsten tijdens de Museumkennisdag.

Bestuur en partners

Het bestuur van de Stichting MuseumJeugdUniversiteit bestaat uit:

Kris Callens (directeur Fries Museum) – voorzitter
Wim Weijland (directeur Rijksmuseum van Oudheden) – secretaris
Rinke Zonneveld (directeur InnovationQuarter Den Haag) – penningmeester
Marja van der Putten (kwartiermaker fondsenwerving KNAW) – bestuurslid

Stichting MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met Museumkids, kinderkrant Kidsweek, de VSC (Vereniging van science centra en wetenschapsmusea) en de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en wordt ondersteund door het Mondriaanfonds, de Nederlandse Museumvereniging en Stichting Educatie en Cultuur.

Meedoen?

Nieuwe musea kunnen meedoen vanaf de voorjaarsreeks van 2019. De kopij moet dan uiterlijk 30 november 2018 bij de MJU binnen zijn. De inschrijvingen gaan open op 22 december, de eerste dag van de kerstvakantie.

Heb je interesse om een collegereeks aan te bieden bij de MuseumJeugdUniversiteit? Neem dan vrijblijvend contact op met projectleider Bibi Heuvelink via info@museumjeugduniversiteit.nl of 06 16 920 304. Of bekijk vast het handboek voor meer informatie.