Kunstwerk gemaakt tijdens Nationale Museumweek 2020 nu te zien in Museum Gouda

donderdag 2 juli 2020 - 13:33

Ingmar Reesing, conservator van Museum Gouda, en kunstenaar Mignon Nusteling vlak voor de onthulling

Als Museumvereniging vroegen we enkele jonge kunstenaars om tijdens de online Nationale Museumweek afgelopen april een museum te bezoeken en de inspiratie die ze daar opdeden te verwerken in een eigen werk. Kunstenaar en vlogger Mignon Nusteling maakte naar aanleiding van de tentoonstelling Stilleven in Museum Gouda in 24 uur tijd een eigen stilleven. We zijn verheugd om te laten weten dat Museum Gouda dit werk in hun gelijknamige tentoonstelling opneemt.

Nusteling: “Ik wist direct dat ik een werk wilde maken naar aanleiding van de tentoonstelling Stilleven van Museum Gouda. Deze expo is namelijk alles wat ik wil zien: een divers mozaïek van moderne stillevens van eigen en Belgische bodem voorzien van heldere tekstbordjes. Als bezoeker bepaal je de laag van verdieping zelf.”

Mignon Nusteling en haar stilleven

Wat betekent vrijheid in een consumptiemaatschappij die in lockdown is?
Het werk van Nusteling: een stilleven op een kassaband in een supermarkt, bevat details van schilderijen in de tentoonstelling. Nusteling vraagt zich af hoe de samenleving in tijden van de coronacrisis eruitziet: wat betekent vrijheid in een consumptiemaatschappij die in lockdown is? Ook gaat haar stilleven over klassenvrijheid en privilege-verschillen die duidelijk worden. Hier vertelt ze ook over in een uitzending van #OnsEchteGoudTV (vanaf 18:12) . “De een heeft luxe, de ander niet. Dat heb ik zichtbaar gemaakt op het schilderij met kreeft en bijzondere kaas, maar ook met handzeep, een handschoen en goedkope kleuren zoals blauw en geel. De rest van de symboliek wil ik graag aan de kijker overlaten. Haal eruit wat je wilt, het is nu ook van jou.” Ze vindt het van lef getuigen dat Museum Gouda het werk in bruikleen opneemt in de tentoonstelling. “Dat is niet alleen een mooi signaal naar jonge kunstenaars, maar ook goed voor een nieuwe generatie cultuurliefhebbers.”

Stillevens doen er altijd nog toe
Ingmar Reesing, conservator van Museum Gouda en verantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling Stilleven: “Mignon Nusteling is een veelzijdig kunstenaar die met een kritische blik naar de wereld om zich heen kijkt en deze in haar werk becommentarieert. Dat stillevens er nog altijd toe doen en dat het meer is dan een weergave van ‘dode dingen’ bewijst zij met dit schilderij. Zij heeft zich laten inspireren door kunstenaars die zij bewondert en de soms wat bevreemdende periode waarin wij nu leven.”

Bekijk hieronder een impressie van de onthulling: