U bent hier

Last man standing

dinsdag 5 oktober 2021 - 15:41

Museum MORE in Gorssel doet zaterdag 30 oktober mee aan de actie Last Man Standing. Tijdens dit evenement gaan honderden deelnemers door heel Nederland drie uur lang op een verhoging staan om aandacht te vragen voor het belang van geestelijke gezondheid. 

Schrijver Daan Heerma van Voss komt, om de moed erin te houden, deelnemers voorlezen uit zijn boek De Bange Mens. Zo wil Museum More een bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van mentale kwetsbaarheid. Het museum roept daarnaast alle musea in Nederland op om ook mee te doen. Want museumbezoek is niet alleen inspirerend, kunst kijken is ook een medicijn voor ons brein!* 

Aanleiding voor Museum MORE is de tentoonstelling Jan van Herwijnen | Tekenen uit mededogen. Een eeuw geleden tekende Jan van Herwijnen (1889-1965) in negen maanden tijd 32 levensgrote, indringende portretten van psychiatrische patiënten in het Willem Arntsz Huis in Utrecht. In 1918-1919 reisde de kunstenaar voortdurend op en neer van zijn woonplaats Amsterdam naar de bewoners van dit 'gesticht' om de zware opdracht die hij zichzelf gesteld had te volbrengen. Jan was zelf nog maar nauwelijks hersteld van een zenuwinzinking en brak artistiek door met deze unieke reeks tekeningen die de mens achter de patiënt toont. De tentoonstelling is te zien t/m 9 januari 2022.

"Je moet niet tegen ze praten, maar wel een zooitje liefde vanuit je donder op ze sodemieteren." (Jan van Herwijnen in 1963).

* WIST JE DAT...
A museum a day keeps the doctor away. Lees het NRC bericht over museumbezoek op doktersrecept in België. 
The Healing Museum. Lees meer over de genezende kracht van kunst op ArtNews.
Kunst in de gezondheidszorg. Lees meer over het WHO-onderzoek.

DOE MEE! LAST MAN STANDING 
Zaterdag 30 oktober Museum MORE 12.00-15.00 uur
Aanmeldpagina is hier.

OPTREDEN | DAAN HEERMA VAN VOSS 
Locatie tuinzaal Meld je aan om te staan en laat je in het museum voorlezen door schrijver Daan Heerma van Voss uit zijn succesvolle boek De Bange Mens. 'Angstige mensen zijn niet een klein groepje in de marge. Angst is een eigenschap die we allemaal bezitten', vertelt Daan. In zijn boek gaat hij op zoek naar de bron van zijn angst.

LEZING | WAANZIN IN DE KUNST 
Locatie evenementenzaal Kunsthistoricus Laura Prins zal een lezing houden over de verbeelding van psychiatrische patiënten in de kunst door de eeuwen heen, van anonieme portretten (zoals die van Jan van Herwijnen) tot beeltenissen van beroemde kunstenaars en dichters die opgenomen werden in een inrichting. *Voor het bijwonen van deze lezing moet je je vooraf apart aanmelden en een coronatoegangsbewijs + ID kunnen tonen. Kijk op CoronaCheck app.

YOGA EN FLITSCOLLEGES
Locatie tuinzaal Een lekker intermezzo tijdens het staan is de yogasessie van yogacoach Nicky. We doen een aantal oefeningen om je lijf soepel te houden. Ook geven Ellen van Slagmaat en conservator Marieke Jooren van Museum MORE korte flitscolleges over Van Herwijnens portretten, de stand van psychiatrie een eeuw geleden en ze lezen voor uit de autobiografische roman Krankzinnigen van Fré Dommisse.

Meer informatie over de landelijke MIND-actie Last Man Standing

Reacties