U bent hier

Lesmateriaal op de Wikiwijs Erfgoedpagina

donderdag 16 september 2021 - 10:18

Lesmateriaal met erfgoed geeft leerlingen een beeld van het verleden en draagt bij aan cultureel bewustzijn en reflectie op het heden. Als culturele instelling heb je misschien al digitaal lesmateriaal dat leraren zo kunnen gebruiken in hun lessen. Maar hoe zorg je ervoor dat leraren jouw lesmateriaal weten te vinden en gaan gebruiken? De Wikiwijs Erfgoedpagina helpt je hierbij. Het is dé startplek voor leraren om digitaal lesmateriaal met erfgoed te vinden.

Hoe werkt het?

De Wikiwijs Erfgoedpagina is eigenlijk een simpele wegwijzer, waarin allerlei onderwerpen staan die aan bod komen op school. Wanneer een leraar op een onderwerp klikt, krijgt hij of zij al het lesmateriaal te zien dat culturele instellingen hier aan hebben gekoppeld. Als culturele instelling kun je jouw lesmateriaal aan deze pagina toevoegen. Koppel je er de juiste termen aan, dan toont de pagina het materiaal onder het betreffende onderwerp. We helpen culturele instellingen graag bij het toevoegen van lesmateriaal.

Wanneer je een grote stad gaat bezoeken kun je veel culturele activiteiten ondernemen, maar hoe weet je wat er allemaal te doen is? Elke stad heeft wel een toeristen-informatiepunt waar allerlei organisaties kunnen laten zien wat voor culturele activiteiten ze aanbieden. De Wikiwijs Erfgoedpagina is een soortgelijk startpunt, maar dan voor leraren.

Wat is Wikiwijs?

Leraren maken zelf lesmateriaal, net als andere organisaties zoals bijvoorbeeld musea, archieven, gezondheidsinstellingen en natuurorganisaties. Dit lesmateriaal staat verspreid over het internet, bijvoorbeeld op de website van een culturele instelling of een platform waar je lesmateriaal maakt, zoals LessonUp. Wikiwijs is een zoekmachine voor lesmateriaal, net als dat Google een zoekmachine is voor websites. Via Wikiwijs Zoeken vind je dus niet alleen lesmateriaal dat is gemaakt in Wikiwijs Maken, maar ook het lesmateriaal dat op bijvoorbeeld op de website van een de culturele instelling te vinden is. Per dag worden er gemiddeld meer dan 1100 zoekopdrachten door leraren en andere onderwijsprofessionals via Wikiwijs uitgevoerd.

Hoe vindt Wikiwijs lesmateriaal via het internet?

Wikiwijs zoekt het lesmateriaal via een openbare database waar iedereen lesmateriaal aan kan toevoegen: Edurep. Hierin wordt niet het lesmateriaal zelf, maar de URL waar het lesmateriaal is te vinden opgeslagen. Ook andere zoekmachines kunnen gebruikmaken van Edurep. Zo zijn leraren ook in staat om via hun eigen digitale leeromgeving op school de website te vinden waar jouw lesmateriaal beschikbaar is. Meer weten over hoe dit werkt? Bekijk dan dit filmpje.

Jouw online lesmateriaal beter vindbaar!

Je hoeft het lesmateriaal dat al ergens online staat, bijvoorbeeld op de website van jouw culturele instelling, niet te verplaatsen. Zolang het een eigen URL heeft, kun je dit eenvoudig vindbaar maken via Wikwijs. Het materiaal is daarna automatisch te vinden op de Wikiwijs Erfgoedpagina via de zoektermen die je aan het lesmateriaal hebt gekoppeld.

Aan de slag

Wil jij ook aan de slag gaan om jouw lesmateriaal vindbaar te maken voor leraren? Bekijk de handleiding ‘Lesmateriaal vindbaar maken via de Wikiwijs Erfgoedpagina’ en ga direct aan de slag. Ben je nog niet bekend met Wikiwijs? Wij kunnen je helpen door samen het lesmateriaal vindbaar te maken. Neem dan contact op met Parveen Kanhai via parveen.kanhai@nationaalarchief.nl en maak een afspraak.

Reacties