Lobby voor heropening musea en herstelplan in volle gang

woensdag 26 januari 2022 - 18:41

De Museumvereniging heeft de afgelopen weken op diverse fronten volop ingezet op de lobby voor musea. De actie Museum Gym van ruim 70 musea op woensdag 19 januari heeft tot brede belangstelling voor het pleidooi voor opening van musea geleid. Niet alleen in het landelijke en regionale nieuws werd het signaal gedeeld. Ook in het buitenland besteden media van het Duitse Tagesschau tot de New York Times er aandacht aan.

Ook in de Tweede Kamer heeft de Museumvereniging zijn stem laten horen. Met het pleidooi voor heropening van musea. Want musea bieden ontspanning en afleiding, creativiteit en inspiratie en ze zijn belangrijk voor onze mentale gezondheid. Tijdens het coronadebat van 20 januari in de Tweede Kamer pleiten diverse politieke partijen voor het heropenen van musea. Er was ook specifieke aandacht voor openstelling van musea voor bezoeken van scholen, in het bijzonder als de situatie om verzwarende maatregelen vraagt.

De Museumvereniging heeft vanaf haar eerste week dat zij aantrad goed contact gehad met de nieuwe Staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu. Zo was de Staatssecretaris aanwezig bij de Nieuwjaarsreceptie van de Museumvereniging. Ook via de Taskforce Culturele en Creatieve sector is het gesprek met haar gevoerd over heropening van musea, zoals tijdens een kennismakingbijeenkomst met de sector in Tivoli Vredenburg. De staatssecretaris toont dat ze een warm hart voor cultuur en musea heeft, zowel in de gesprekken als in haar publieke optredens.

De Museumvereniging zet zich onverminderd in voor steunpakketten voor musea door het hele land die deze steun nodig hebben. In december werd al bekend dat er 5,6 miljoen euro beschikbaar komt voor musea als compensatie en bij de lockdown van 19 december werd bekend dat hier nog eens drie miljoen euro bijkomt. Deze gelden komen beschikbaar via een regeling bij het Mondriaan Fonds. Wanneer deze regeling beschikbaar komt met de geldende voorwaarden, kunnen musea daar een beroep op doen. Volgende week wordt een brief verwacht van de Staatssecretaris met de uitwerking van het steunpakket voor Cultuur. In november werd daarvoor 68 miljoen euro gereserveerd, maar dit werd later verhoogd. De brief zal uitsluitsel geven.