U bent hier

Longreads Museumvisie

vrijdag 16 juni 2017 - 18:18

Depot Boijmans van Beuningen

De makers van Museumvisie schrijven vier keer per jaar een longread voor Museumcontact.


Collectiebeheer
In de nieuwste longread Bewaren, presenteren, uitdunnen en aanvullen. Hoe beheer je de collectie? wordt ingegaan op verschillende depots. Hoge stookkosten, te weinig ruimte, verouderde voorzieningen: veel depots voldoen niet meer aan de hedendaagse normen. Er worden dan ook volop plannen gemaakt voor nieuwbouw, een operatie die musea hard doet nadenken over de collectie. Hoe die te bewaren, presenteren, uitdunnen en aanvullen? Museumvisie inventariseerde de meest recente inzichten.

China
In de longread De Chinezen komen! Of gaan wij naar China? wordt stilgestaan bij de Chinese grootmacht. Het aantal Chinese toeristen in Nederland is de afgelopen jaren spectaculair toegenomen en zal blijven groeien. Daar liggen kansen voor Nederlandse musea, maar met de culturele verschillen zijn er natuurlijk ook obstakels. Inclusief tips voor 'Omgang met Chinese cultuurtoeristen' en 'Museaal zakendoen in China'. 

Verzelfstandiging
De aftrap ging over het verzelfstandigen van musea. Het is duidelijk een trend. Maar hoe zorg je dat het een succes wordt? Museumvisie maakt na ruim een kwart eeuw verzelfstandiging de balans op. Inclusief checklist met 10 succesfactoren voor verzelfstandiging. Lees hier de longread: ’Van ambtenaar tot ondernemer - Hoe verzelfstandig je een museum?’ 

Voor alle longreads is een account vereist. Nog geen account op Museumcontact? Vraag het hier aan: 
https://museumcontact.nl/user/register  

Reacties