Meer Museumkaarthouders gaan steeds vaker naar meer musea

maandag 20 augustus 2018 - 08:00

De Museumkaart wordt daarom €5 duurder

De Museumkaart voor volwassenen wordt per 1 oktober €5 duurder (voor verlenging €59,95 en bij aanschaf €64,90). Jullie museum ontvangt een vergoeding voor ieder bezoek dat een Museumkaarthouder brengt. En dat gebeurt steeds vaker: inmiddels bezoekt een houder gemiddeld 6,6 musea per jaar. Ongeveer 90% van de verkoopprijs gaat rechtstreeks naar jullie de musea. Daarmee heeft de kaart de museumsector in 2017 ruim €62 miljoen opgeleverd (in 2012 was dat nog €29 miljoen).

Museumkaarthouders gaan steeds vaker naar meer musea. Dat is goed nieuws maar betekent dat een prijsverhoging nodig is om op langere termijn voordelig te blijven voor Museumkaarthouders én musea. Musea ontvangen op basis van hun toegangsprijs een vergoeding voor ieder bezoek met de Museumkaart. De toegangsprijzen van musea zijn in de afgelopen 6 jaar gemiddeld bijna €2 euro gestegen, mede als gevolg van afnemende subsidies. Als direct gevolg neemt de bezoekvergoeding van de kaart aan de musea toe. Door die hogere bezoekvergoeding en de stijgende bezoekfrequentie is de prijsstijging nodig.

Het aanbod van de Museumkaart is in de afgelopen jaren flink gestegen. Sinds 2014 zijn er 74 musea extra aangesloten en inmiddels accepteren ruim 400 musea de Museumkaart. Speciaal voor kinderen t/m 12 jaar is er het platform Museumkids.nl waar zij zelf kunnen bepalen welke musea ‘Kidsproof’ zijn. Inmiddels hebben ruim 130.000 kinderen een Museumkidskaart. De Museumkaart t/m 18 jaar blijft in prijs gelijk. In 2017 lanceerde de kaart, ‘MuseumkaartMatch’, voor iedereen (vanaf 19 jaar) die op zoek is naar het ideale museumgezelschap. Op MuseumkaartMatch.nl worden maandelijks duizenden oproepen geplaatst.

Voor de baliemedewerkers in deelnemende musea levert de prijsverhoging een nieuwe situatie op. Zij krijgen daarom een nieuw pakket met Museumkaartfolders, display en geplastificeerde kaarten met nieuwe kaartprijzen voor bij de balie. Daarbij zit ook een vraag & antwoord-brief met uitleg over de prijsverhoging. Baliemedewerkers kunnen zich met vragen melden bij de groep ‘operationele zaken Museumkaart’ op Museumcontact óf mailen naar zdewijs@museumvereniging.nl. Museumkaarthouders krijgen bij verlenging automatisch bericht over de prijsverhoging.

Met de Museumkaart verrijkt de kaarthouder onze sector. Zodat de collectie Nederland behouden kan worden en onderzoek naar Nederlandse museumschatten mogelijk is. En voor alle tentoonstellingen die het publiek confronteren, inspireren en verrassen met verhalen die we niet mogen vergeten. Een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud!