Meld je aan voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019!

woensdag 2 mei 2018 - 11:41

BankGiro Loterij Museumprijs 2017 bij het Textielmuseum

BankGiro Loterij Museumprijs 2019

Musea kunnen zich tot en met 6 juni aanmelden voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. Wat houdt dat in? Het thema voor 2019 is ‘het meest publieksvriendelijke museum’. Na jaren waarin telkens een andere categorie aan bod kwam – kastelen, natuurhistorische musea, kunstmusea, designmusea, techniekmusea – gaat de prijs vanaf 2019 over op thema’s. Zo kunnen veel meer musea zich aanmelden en dat is nadrukkelijk de bedoeling. De uitreiking van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 van € 100.000 voor het meest publieksvriendelijke museum van Nederland is in mei 2019. De jury heeft tijd nodig om incognito alle musea te bezoeken die zich aanmelden, vandaar nu al de uitnodiging om mee te doen. Waar moet je als museum aan voldoen om mee te kunnen dingen?

• Hoe bereik je verschillende nieuwe (doel)groepen en hoe weet je die aan het museum te binden, in het bijzonder doelgroepen die zelden of nooit naar een museum gaan?
  • Is jouw museum toegankelijk, gastvrij en aantrekkelijk voor een brede waaier van doelgroepen: van jong tot oud, van arm tot rijk, van laag tot hoog opgeleid, et cetera.
  • Welke programma’s en activiteiten ontwikkelt je museum om nieuwe en niet-gangbare doelgroepen naar het museum te krijgen, te activeren en te verbinden?
  • Welke resultaten haalt het museum op deze terreinen, zowel kwantitatief - bereik en aantallen bezoekers binnen uiteenlopende doelgroepen en herhaalbezoek  - als kwalitatief: hoe waardeert men je museum?

Publiek stemt

De jury beoordeelt alle musea die zich kandidaat stellen. Ze maakt daarna een longlist van musea waar alle juryleden op bezoek gaan. Op basis van die bezoeken blijven er zo’n drie tot vijf musea over die uiteindelijk mogen gaan strijden om deze prestigieuze prijs. In april 2019 mag het publiek een maandlang stemmen. Omdat het publiek de laatste stem heeft, maakt elk museum kans om te winnen. De afgelopen jaren won een paar keer een kleiner museum van een groot museum, vooral omdat zij hun achterban heel goed hadden weten te mobiliseren.

Grijp deze kans!

Werk je in een museum waar veel gebeurt om nieuwe doelgroepen aan te trekken en ben je daar trots op? Grijp dan je kans en meld je museum aan voor deze prachtige prijs! Dat kan tot en met 6 juni 2018. Vul bijgaand aanmeldingsformulier (download hier!) in en stuur dat met de gevraagde bijlagen per mail naar museumprijs@cultuurfonds.nl en daarnaast per post. Wij adviseren alle musea van harte meedoen te overwegen en wensen jullie veel succes. Met vragen kunnen jullie per mail terecht bij museumprijs@cultuurfonds.nl.