U bent hier

Museum de Zwarte Tulp groeit in oktober 2020 uit tot Holland Tulip Museum

vrijdag 24 mei 2019 - 15:49

Van bollenteelt tot kunstcollecties
Sinds de jaren tachtig was Museum de Zwarte Tulp vooral gericht op de geschiedenis van de bloembollenteelt en –handel, en de cultuurhistorie van de Bollenstreek. Na een grondige renovatie in 2015 kwam daar bolbloemen-gerelateerde kunst bij vanuit een aantal belangrijke particuliere kunstcollecties. Het Museum voor de Bollenstreek, beter bekend als Museum de Zwarte Tulp, zet nu de volgende stap. Het museum verhuist in 2020 naar de nieuwe locatie: Heereweg 331 in Lisse. Voorwaarde voor de verhuizing is dat de financiering rondkomt, waaraan op dit moment hard wordt gewerkt. Met de opening van het nieuwe pand medio oktober 2020 zal de naam veranderen in het (inter)nationale Holland Tulip Museum. Het te betrekken pand aan de Heereweg 331 staat op een zichtlocatie aan de ingang van de bebouwde kom van Lisse en op 700 meter afstand van het centrum.

Aanschaf Panorama Tulip Land
In het vernieuwde museum wordt de lijn van nationale en internationale bolbloemen-gerelateerde kunsttentoonstellingen voortgezet en uitgebreid met het Panorama van de Bollenstreek. Het 67 meter brede panorama, ook bekend als Panorama Tulip Land, is geschilderd door kunstschilder Leo van den Ende. Het is eerder tentoongesteld in Voorhout en werd in korte tijd door tienduizenden mensen bezocht. Het Holland Tulip Museum heeft zich hard gemaakt om dit werk als trekpleister te kunnen inzetten voor bollen minnende toeristen en andere bezoekers. Om het werk weer publiek toegankelijk te maken wordt er een vleugel van het gebouw hiervoor ingericht. Holland Tulip Museum wordt naast het podium ook het kenniscentrum voor alle vormen van bollen gerelateerde kunst. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de reis van de tulp en andere bolbloemen door de eeuwen heen en alle (cultuur)historische aspecten die daarbij een rol hebben gespeeld.

De verhuizing is mede mogelijk dankzij de medewerking van de gemeente, want zij koopt het gebouw van museum De Zwarte Tulp aan. Wethouder Jeanet van der Laan licht enthousiast toe; 
“Het Panorama Tulipland heeft een belangrijke toeristische waarde en laat op een prachtige manier onze bollenhistorie zien. Wij zochten naar een win-win situatie voor zowel het museum als het algemeen belang van Lisse. Door de aankoop komt de huidige museumlocatie vrij. Hierdoor heeft de gemeente volledige regie over een belangrijk perceel in het centrum. En kunnen wij verder met de herontwikkeling van het Heemskerkplein, Plan 4 en Raadhuisplein.”

Museum de Zwarte Tulp wordt in oktober 2020 het Holland Tulip Museum. Voor meer informatie over Museum de Zwarte Tulp zie https://www.museumdezwartetulp.nl.

Tags 
Nieuws

Reacties