U bent hier

Museum voor iedereen Elisabeth Weeshuis Museum start met programma voor blinden en doven

vrijdag 25 oktober 2019 - 09:45

Het Culemborgse Elisabeth Weeshuis Museum heeft dit najaar de eerste stappen gezet in het toegankelijk maken van het museum voor blinden en slechtzienden en doven en slechthorenden. Zo is er nu een speciale rondleiding voor blinden en slechtzienden beschikbaar en namen de balie-vrijwilligers deel aan een workshop Gebarentaal van Musea in Gebaren. 

Directeur Nicole Spaans over deze ontwikkeling: “Als klein museum willen we er zijn voor iedereen. Iedereen heeft recht op toegang tot ons bijzondere erfgoed. Aangezien een museumbezoek niet voor iedereen vanzelf spreekt, maar wel zeer gewenst is, heeft het weeshuismuseum een aantal aanpassingen gedaan. Zo hebben we voor groepen (ook kleine) blinden en slechtzienden een speciale rondleiding ontwikkeld. Hiervoor ontvingen drie van onze gidsen een speciale opleiding in nauwe samenwerking met Museum4All en Ieders Museum." 

"Daarnaast presenteren we op 17 november, de jaarlijkse viering van de naamdag van Elisabeth van Culemborg in Het Weeshuis, de ondertiteling van de films in de vaste presentatie, zodat doven en slechthorenden kunnen meelezen. Voor een gastvrije ontvangst van deze groep kregen onze balie-vrijwilligers een workshop, waarin ze naast een aantal basisgebaren in gebarentaal ook een inkijkje kregen in de sociale en culturele leefwereld van doven. Want het kennen en begrijpen van de doelgroep is een basisuitgangspunt,” aldus Nicole Spaans. 

“We weten dat deze groepen graag volledig mee doen in de maatschappij, op basis van gelijkwaardigheid. Het weeshuismuseum heeft een eerste stap gezet op weg naar en toegankelijkheid en verbinding. Er kan nog meer. We werken eraan. Wees welkom op 17 november, want die dag staat in het teken van Het Weeshuis voor iedereen. Meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen staan op onze site www.weeshuismuseum.nl onder het kopje nieuws. 

Reacties