U bent hier

Museumbeurzen: Tijd voor talent

dinsdag 1 juni 2021 - 15:47

De stappen tussen schets en schilderij verduidelijken of meer kennis verzamelen over interpretaties en betekenissen: het zijn voorbeelden van de mogelijkheden om onderzoek te doen in de museumcollectie. Het programma Museumbeurzen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek biedt hiervoor financieringsmogelijkheden. Het beoogde doel van de Museumbeurzen is het verdiepen en verduidelijken van de ideeën, materialen en objecten in de collecties van ruim 400 musea in Nederland. Op dit moment is de tweede sub-ronde open, museumexperts kunnen in samenwerking met een universiteitsonderzoeker nu een aanvraag voor onderzoeksfinanciering indienen.

Diversiteit aan onderwerpen mogelijk

Onlangs is in de eerste sub-ronde NWO Museumbeurzen financiering toegekend aan vijf aanvragen. De vijf projecten beslaan een diversiteit aan onderwerpen en geven zo al inzicht in de rijkdom aan mogelijkheden van onderzoek in Nederlandse museumcollecties. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis gaat technieken inzetten om het creatieve proces van schets tot schilderij te onthullen in werken van Pieter Lastman, leermeester van Rembrandt. Vanuit Kamp Westerbork vindt een publieksonderzoek plaats naar de interpretaties en betekenissen van dit centrum als herinneringsplek.  In NEMO start het ontwerp van een methodologie om grote transitieonderwerpen zoals digitalisering en duurzaamheid als museum weer te geven. Het Stedelijk Museum richt een dialoog in rondom het werk van drie kunstenaars uit Centraal-Azië van wie werk opgenomen zal worden in de collectie. Het Allard Pierson tot slot gaat aan de slag met onderzoek welke sociale, politieke boodschappen we kunnen herkennen in schilderingen op Grieks aardewerk.

Een aanvraag indienen

Een Museumbeurs stimuleert museumprofessionals en biedt ze creatieve ruimte om wetenschappelijk onderzoek te doen. Tot 21 september 2021 kunnen nieuwe onderzoeksaanvragen ingediend worden voor de tweede sub-ronde. Geïnteresseerden kunnen tot € 25.000,- aanvragen voor een kortlopend wetenschappelijk project waarmee ze de objecten, materialen en ideeën uit de museumcollectie kunnen onderzoeken, verdiepen en verduidelijken. Blijf nieuwsgierig en check hier de mogelijkheden en voorwaarden van Museumbeurzen.

Reacties