Museumkids in 2020 – een paar veranderingen

donderdag 28 november 2019 - 13:24

Het jaar 2019 jaar leverde een prachtige score op: 60 Kidsproof musea met minstens 60 inspecties en een gemiddeld cijfer van ten minste een 8. Maar liefst in 11 provincies is er minstens 1 Kidsproof museum! Daarmee biedt het Kidsproof-label een kwaliteitshandvat voor musea en voor bezoekers een garantie op een kindvriendelijk  dagje uit en een mooie entree tot het museumveld.

Het concept
Museumkids heeft als doel basisschoolkinderen en hun (groot-)ouders en verzorgers met museale collecties te verbinden. Het onderdeel Museuminspecteurs, waarbij kinderen museumbezoek waarderen, stimuleert het herhaalbezoek aan musea en geeft kinderen samen met hun ouders de mogelijkheid over hun museumbezoek na te denken. Op de site van Museumkids kunnen kinderen bij hun inspecties foto’s en vlogs plaatsen. De vlogs staan op de museumpagina. Museuminspecteurs kunnen ook op elkaar stemmen en ouders kunnen op hun kinderen stemmen.

Focus op de inhoud
Met ingang van het vorige seizoen zijn we ons nog meer op de inhoud, de verbinding van kinderen met het museale, gaan richten met een kinder- en een volwassenenjury. Het is nu voor elk kind mogelijk om gedurende het hele jaar in de top 10 te komen. Hierbij wordt gekeken naar de inhoud van de beoordeling en het aantal stemmen is minder belangrijk geworden. Het aantal anonieme stemmen dat kinderen per dag kunnen ontvangen, is teruggebracht van onbeperkt naar maximaal 3.
Voor het eerst is dit jaar ook de nummer 1 museuminspecteur gekozen door een onafhankelijke jury op basis van de feedback over het museumbezoek. Dit is goed bevallen en hier zullen we komend jaar mee doorgaan. Een nieuwe jury wordt medio 2020 gezocht.

Kiosk stopt per 1 december 2019
Via de kiosk, een eigen link per museum, konden bezoekers op een iPad of computer in het museum een inspectie invullen die ze later nog moesten bevestigen. Dat bevestigen gebeurde heel weinig terwijl musea wel het idee hadden dat er veel inspecties werden gedaan. Daarmee is dit middel minder effectief gebleken. Per 1 december is het daarom niet meer mogelijk om via de kiosk te inspecteren. Alle inspecties worden op de gebruikelijke manier gedaan: via een geregistreerd account waarbij ze gelijk bevestigd zijn en meetellen bij het museum. Musea kunnen bezoekers aansporen tot het ter plekke aanmaken van een account en het doen van een inspectie. Hiervoor zijn museuminspecteur flyers en buttonkaarten verkrijgbaar via info@museumkids.nl. Om te weten wat er precies in de inspecties is ingevuld, heeft elk museum toegang tot het dashboard.

Dashboard Museumkids uitgebreid
Het dashboard geeft, behalve inzage in de inspecties van het huidige jaar, ook inzage in de inspecties van de afgelopen jaren, vanaf 2016. Daarmee geeft het inzicht in de ontwikkeling per museum en is het goed bruikbaar voor eigen evaluatie.
Sinds dit seizoen kunnen musea via het dashboard zelf activiteiten plaatsen op museumkids.nl, bijvoorbeeld voor de schoolvakantieactiviteiten. Ook kan het museum de eigen activiteiten die via het CMS van museumkaart.nl zijn geïmporteerd aanvullen met leeftijd, type en categorie. Waarbij type staat voor type activiteit en categorie de campagneperioden betreft, zoals meivakantie, museumkidsweek, kerstvakantie, etc. Mocht je nog geen dashboard inlog hebben, dan kun je deze aanvragen via info@museumkids.nl.

Kidsproof-criteria
De criteria om kidsproof te worden blijven komend jaar ongewijzigd: 60 inspecties met een gemiddelde van minstens een 8.0. Indien musea dit wensen, kunnen we voorafgaand aan elke campagneperiode aangeven wat de status ten opzichte van het Kidsproof-label is, hoeveel inspecties er zijn behaald en wat het gemiddelde cijfer is. Je kunt je daarvoor opgeven door een mail te sturen naar info@museumkids.nl met het mailadres van een contactpersoon.

Op verzoek van gebruikers
Met ingang van dit seizoen is de limiet op het aantal inspecties dat een kind met een geregistreerd account vervallen. In vorige jaren kon een museuminspecteur niet meer dan 18 inspecties doen. Via de mail is meerdere malen het verzoek om het aantal uit te breiden gekomen. Omdat het bijdraagt aan het doel, de verbinding van families met museale collectie en omdat het aantal inspecties niet van invloed is op de kans om te winnen is de limiet voor dit spelseizoen opgeheven. Aan het einde van dit inspectiejaar wordt bekeken of dit een permanente aanvulling kan zijn.

Te verwachten:
Binnenkort komen we met de jaarplanning voor museumkids waarop alle voorgenomen campagnes en momenten van extra aandacht voor jullie activiteiten. Handig voor in de agenda en praktisch om bij aan te sluiten of om materialen aan te vragen.

De Kidsproof musea krijgen van ons nog een deursticker met het logo en de Kidsproof 2020 award toegestuurd. Er is een digitale versie aan te vragen via info@museumkids.nl

Tikkit, het karakter van Museumkids