U bent hier

Museumkids werven: dit zijn de tips & tricks van musea

dinsdag 23 mei 2023 - 16:50

Museuminspecteurs werven, hoe doe je dat?
Wil jouw museum graag meer bezoek van kinderen en hun ouders? Gebruik dan deze tips van andere musea om museuminspecteurs te werven. Zo behaalt ook jouw museum in november het Kidsproof label en ben je beter zichtbaar voor deze groep. Mocht je nog een goede tip hebben, dan zetten we die er graag bij.

De tips & tricks van musea

 1. Vertel het door
  Wat goed werkt is het personeel op de vloer een uitleg geven over het waarom en hoe kinderen Museuminspecteur kunnen worden. Zo kunnen ze die uitleg meegeven terwijl ze de wervingsflyer uitdelen. En kunnen ze vragen beantwoorden over bijvoorbeeld het aanmaken van een account. Attendeer families er bijvoorbeeld op dat ze de app Museum inspecteurs kunnen downloaden en gezellig tijdens of na het museumbezoek kunnen laten weten wat ze ervan vonden, dat dit voor je museum belangrijke feedback is en dat er voor de deelnemers ook nog leuke prijzen te winnen zijn. We horen van musea dat deze directe aanpak werkt.

   
 2. TV-schermen bij de balie
  Om de jonge bezoekers en hun gezelschap extra te wijzen op de museuminspecties zijn in het Nationaal Monument Kamp Vught en bij Storyworld de LED-tvschermen bij de balie aangekleed met een eigen afbeelding en een oproep (zie afbeeldingen). Zo maak je de boodschap passen bij je museum. Het lettertype van museumkids kun je hier downloaden, de afbeeldingen staan verderop in dit artikel. 
    
  Tv scherm Kamp Vught
  Zuil Storyworld
  Zuil bij Storyworld    
 3. Een speciaal hoekje in het museum
  Verschillende musea zoals De Bastei en het muZEEum (afbeelding) hebben een speciaal hoekje voor Museumkids. Een sticker legt uit hoe je Museuminspecteur kunt worden en je kunt er (button)flyers pakken. Een tip van musea is om het ook eens om te draaien, een speciaal museuminspecteurs-hoekje waar wordt gevraagd om het museum te helpen en een inspectie te doen, waarbij je pas ná je inspectie de button krijgt en mag opspelden.
   
 4. Speciale stand in muZEEum

  Fysiek materiaal 
  Een viertal stickerflyers en een buttonflyer om inspecteurs te werven is het gehele jaar door (kosteloos) aan te vragen. Je kunt hiervoor een bericht sturen naar het mailadres onderaan dit artikel.


   

 5. Je eigen kanalen
  Versturen jullie altijd een nieuwsbrief? Neem daarin een artikel op om inspecteurs te werven. Ook je contact met scholen kun je gebruiken om kinderen te laten inspecteren. Een andere fijne manier is het benutten van je contacten bij lokale media en zoveel mogelijk kinderen oproepen om jullie museum te inspecteren. Digitaal beeldmateriaal kun je hieronder vinden.


Meer vragen, tips, opmerkingen? 
Mocht je nog vragen hebben of kunnen we je ergens mee helpen, stel ze via info@museumkids.nl

Reacties