Museumprotocol per 25 september 2021

maandag 21 juni 2021 - 15:42

Musea mogen sinds 5 juni 2021, nadat zij 15 december 2020 voor de derde keer verplicht hun deuren moesten sluiten, weer open voor publiek. Vanaf 25 september 2021 zijn de coronamaatregelen verder versoepeld. Wel blijft het Museumprotocol, dat bijdraagt aan veilig en verantwoord museumbezoek, van kracht. Op basis van nieuwe inzichten van het RIVM kunnen aanpassingen van het protocol noodzakelijk blijken. De meest recente versie van het protocol (aangepast op 18 september) is hiernaast (rechtsboven) te downloaden.

Alle maatregelen in het museum worden opgeheven

Voor doorstroomlocaties, zoals musea, worden vanaf 25 september alle toegangsbeperkende maatregelen opgeheven. Dat wil zeggen: de anderhalve meter afstand is niet langer verplicht in het museum, ook niet bij eventuele evenementen. Voor musea geldt bovendien dat er geen coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Het reserveren van tijdsloten was en het dragen van een mondkapje was eerder al niet meer verplicht.

Horeca en evenementen

Basisregels als handen wassen, in elleboog niezen/hoesten én goed ventileren blijven wél bestaan. Het thuiswerkdevies wordt: ‘werk thuis als het kan, werk op kantoor als het nodig is’, gelden. Voor horeca (in het museum) is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht in eet- en drinkgelegenheden, ook als zij onderdeel zijn van andere locaties zoals het museum. Op een terras geldt de coronatoegangsbewijs-plicht niet, tenzij sprake kan zijn van gescheiden stromen (een eigen ingang voor een toilet). Voor evenementen hoeft voor doorstroom evenementen geen coronatoegangsbewijs getoond te worden. Voor alle ongeplaceerde/geplaceerde evenementen in doorstroomlocaties als musea geldt dat een coronatoegangsbewijs nodig is. De registratieplicht en gezondheidscheck is verplicht overal waar coronatoegangsbewijzen worden ingezet. Indien sprake is van een ongeplaceerde evenement binnen: hanteer dan 75 procent van de maximumcapaciteit (incl vertoon van coronatoegangsbewijs).

"Het museum kan kiezen voor een online en/of telefonisch reserveringssysteem voor bezoek per dag met tijdslot(vaststaande starttijd; vastleggen van naam en telefoonnummer of mailadres" Houdt dit in dat een museum er ook voor kan kiezen niet met reserveringen te werken? Ik denk dat te lezen, maar zou graag bevestiging willen. Het is bij ons erg rustig en ik zou graag deze barrière opheffen.
Het ABC Architectuurcentrum in Haarlem heeft dezelfde vraag als Musiom. Kunnen we het reserveren van tijdsloten beeindigen?
Je MAG blijven werken met reserveringen, het is niet verplicht. Er zijn ook musea die beide naast elkaar doen: vooraf reserveren kan, maar het is ook mogelijk aan de kassa te vragen of je spontaan naar binnen kan. Dan is een checkgesprek ook meteen mogelijk.