Museumprotocol per 28 november 2021

dinsdag 30 november 2021 - 13:51

Musea zijn sinds 5 juni 2021, nadat zij 15 december 2020 voor de derde keer verplicht hun deuren moesten sluiten, weer open voor publiek. Waar vanaf september 2021 de coronamaatregelen verder werden versoepeld zijn er nu al enkele malen (in de maand november 2021) maatregelen bij gekomen. Zo moeten doorstroomlocaties, zoals musea, bezoekers van dertien jaar en ouder om een coronatoegangsbewijs (CTB) vragen en is er sinds 28 november 2021 binnen tijdens verplaatsingen door het museum een mondkapjesplicht voor mensen vanaf 13 jaar.​​​​​​ Daarbovenop zijn musea  gesloten van 17.00 uur tot 5.00 uur.

Ook is de bezoekcapaciteit beperkt tot 1 persoon, huishouden of gezelschap per 5m2. Zorg ervoor dat iedereen in jullie museum anderhalve meter afstand tot elkaar kan houden. Ook vóór het museum. Pas daar waar nodig looproutes aan opdat voldaan wordt aan anderhalve meter afstand.

Coronatoegangsbewijs

In musea is het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het is daarbij belangrijk dat het coronatoegangsbewijs wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd. De controle van het ID-bewijs geldt vanaf 14 jaar oud. Bezoekers uit landen waar geen EU Digitaal Corona Certificaat wordt gebruikt, moeten zich vooraf testen via Testen voor Toegang en hun resultaat in CoronaCheck omzetten in een coronabewijs.

In het kader van onderwijsactiviteiten geldt een uitzondering op de coronatoegangsbewijsplicht voor leerlingen en onderwijspersoneel voor de beoefening van kunst- en cultuur. Dit betekent dat bij schoolbezoeken aan musea geen coronatoegangsbewijzen nodig zijn voor leerlingen en het onderwijspersoneel.

Ook in horeca geldt binnen en op een eventueel terras dat het tonen van een coronatoegangsbewijs verplicht is in eet- en drinkgelegenheden. Dit geldt ook als zij onderdeel zijn van andere locaties. Er is geen coronatoegangsbewijs vereist wanneer uitsluitend sprake is van een afhaalfunctie bij eet- en drinkgelegenheden. Het tonen van een coronatoegangsbewijs in de horeca binnen is niet nodig als deze al aan de buitendeur getoond is.

Communicatie toolkit

De rijksoverheid heeft een communicatie toolkit gemaakt met daarin documenten, als factsheets, posters en een animatie. Ook voor musea kunnen deze materialen handig zijn ter toelichting op de geldende regels en instructies. Download de toolkit hier.

Museumprotocol per 28 november 2021

Per 28 november dienen musea, de horeca in musea en museumwinkels van 17.00 - 05.00 uur gesloten te zijn. Op basis van nieuwe inzichten van het RIVM kunnen aanpassingen van het protocol noodzakelijk blijken. De meest recente versie van het protocol (aangepast op 28 november) is hieronder te downloaden.

Je vindt het meest recente Museumprotocol rechtsbovenaan deze pagina. De groen gearceerde tekst betreft wijzigingen op de vorige versie van het protocol.

"Het museum kan kiezen voor een online en/of telefonisch reserveringssysteem voor bezoek per dag met tijdslot(vaststaande starttijd; vastleggen van naam en telefoonnummer of mailadres" Houdt dit in dat een museum er ook voor kan kiezen niet met reserveringen te werken? Ik denk dat te lezen, maar zou graag bevestiging willen. Het is bij ons erg rustig en ik zou graag deze barrière opheffen.
Het ABC Architectuurcentrum in Haarlem heeft dezelfde vraag als Musiom. Kunnen we het reserveren van tijdsloten beeindigen?
Je MAG blijven werken met reserveringen, het is niet verplicht. Er zijn ook musea die beide naast elkaar doen: vooraf reserveren kan, maar het is ook mogelijk aan de kassa te vragen of je spontaan naar binnen kan. Dan is een checkgesprek ook meteen mogelijk.
Wat zijn de regels ivm educatie bezoeken van scholen en universiteiten? Vallen die allemaal binnen de 1.5M regel?
De link naar de toolkit in dit bericht werkt niet, of doe ik iets verkeerd :)?