U bent hier

Museumregister waarborgt continuïteit bij musea in sluimerstand door corona

maandag 16 november 2020 - 09:39

Overweegt jouw museum als gevolg van de coronapandemie voor een bepaalde tijd alle publieksactiviteiten op te schorten en tijdelijk de deuren te sluiten? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met het Museumregister Nederland om een goede invulling te geven aan alle museale functies zodat de continuïteit van het museum op langere termijn is gewaarborgd.

Waarborg kennis en collectie
De aanhoudende onzekerheid veroorzaakt door de coronapandemie vraagt het uiterste van musea. De gedwongen tijdelijke sluitingen dit jaar en de beperkende coronamaatregelen na heropening hebben voor veel musea grote gevolgen. Bij Museumregister Nederland komen dan ook signalen binnen van musea die vrijwillige tijdelijke sluiting voor bezoekers overwegen, of hiertoe reeds hebben besloten. Dit roept de vraag op hoe een museum in een dergelijke ‘sluimerstand’ aan de Museumnorm kan blijven voldoen. Het is immers van belang om, ook in deze uitzonderlijk lastige tijd, de collectie en de kennis daarover te waarborgen tijdens een tijdelijke sluiting.

Passende minimumcriteria
Het is begrijpelijk dat musea die door de coronapandemie moeten sluiten, niet meer aan de reguliere voorwaarden voor museumregistratie kunnen voldoen. Het onafhankelijke Museumregister Nederland hanteert voor deze gevallen minimumcriteria, in lijn met de Museumnorm, om musea zo goed mogelijk te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Overweegt jouw museum een tijdelijke sluiting, meld dit dan zo spoedig mogelijk bij het Museumregister en ons.

Meer informatie over deze minimumcriteria en over de werkwijze bij tijdelijke sluiting vind je hier.

Reacties