Nederlands Zilvermuseum sluit aan bij Slimmer Lenen

dinsdag 6 april 2021 - 14:54

Per 1 april 2021 onderschrijft nu ook het Nederlands Zilvermuseum de uitgangspunten van Slimmer Lenen. Daarmee komt de teller op een totaal van 34 instellingen die graag zichtbaar en actief meewerken aan een professionele, doch zo simpel en efficiënt mogelijke manier om binnenlands bruikleenverkeer eenvoudiger te maken.

In 2016 hebben zeven musea, op uitnodiging van de Museumvereniging, acht uitgangspunten geformuleerd om het bruikleenverkeer binnen Nederland te vereenvoudigen en waar mogelijk te standaardiseren. Een daarvan is om als verstrekker de kosten zo laag mogelijk te houden en daarover transparant te zijn. Musea die de uitgangspunten onderschrijven dienen duidelijk te communiceren over eisen van een bruikleen, daarmee rekening houdend met de verschillen in schaal en werkwijzen. Bruikleenverkeer is geen ‘one size fits all’, maar musea kijken per aanvraag of alle eisen strikt noodzakelijk zijn.

Deelnemende musea
In dit overzicht zie je welke musea en instellingen momenteel zijn aangesloten. Door het Slimmer Lenen-logo op hun eigen site te plaatsen, laten ze zien dat ze de uitgangspunten onderschrijven. Ook mee doen? Bekijk hier alle uitgangspunten en stuur een e-mail Bente Bergmans (Medewerker Kwaliteit,bbergmans@museumvereniging.nl).

Over bruikleenverkeer
Het bruikleenverkeer neemt al jaren toe. Dat is een goede zaak. Een steeds groter en diverser publiek komt in aanraking met de Collectie Nederland. Bovendien wordt de maatschappelijke relevantie van musea in educatief, economisch en politiek opzicht erdoor verduidelijkt. Er komt veel kijken bij bruikleenverkeer: transport, restauratie, conservering, verpakking, klimaat en veiligheid zijn bijvoorbeeld belangrijke aspecten. Bovendien gaat het om heel verschillende soorten bruiklenen: een zeventiende-eeuws schilderij op paneel vergt een andere behandeling dan een zilveren theepot. De normen en criteria voor bruiklenen lopen hierdoor soms ook uiteen. Toch is er een aantal uitgangspunten te benoemen die voor alle bruiklenen gelden. Heldere en uniforme principes vereenvoudigen het bruikleenverkeer en maken het ook voor kleinere musea gemakkelijker om bruiklenen te vragen en te verstrekken.