Ondernemersvrouwen richten LIDA Fonds op als cadeau voor jarig museum

dinsdag 17 september 2019 - 10:29

Onlangs werd zij 97 jaar: Lida Scholten-Miltenburg. Samen met haar man Theo richtte zij in 1994 museum Beelden aan Zee op. Toenmalig koningin Beatrix opende destijds het museum aan de boulevard van Scheveningen. Het 25-jarig jubileum van het museum voor beeldhouwkunst is aanleiding voor de oprichting van het LIDA Fonds op vrijdag 4 oktober a.s. Het ‘revolving fund’ moet de ontwikkeling en uitvoering van blockbustertentoonstellingen voor het museum op de lange termijn gaan garanderen.

Het fonds is een initiatief van ondernemersvrouwen Karin Doeksen, Heleen Dura en Mariska Dietz. Zij zetten zich al tien jaar lang met hun vakkennis belangeloos in voor museum Beelden aan Zee. Het fonds op naam eert de oprichtster van het museum: Lida.

Ondernemend
Museum Beelden aan Zee is altijd ondernemend geweest. Het fonds past in de geest van de oprichters die al in de jaren negentig als particulieren een museum startten. Het LIDA Fonds is toegankelijk voor institutionele en particuliere donateurs. Doel is om te garanderen dat museum Beelden aan Zee op de lange termijn jaarlijks een blockbuster tentoonstelling kan presenteren aan zijn bezoekers. In het verleden zag een breed publiek al Picasso (2016), Zadkine (2018), Lipchitz (2012) en Marini (2009). Het LIDA Fonds trapt af met een overzichtstentoonstelling over een powervrouw uit de internationale, moderne beeldhouwkunst: Niki de Saint-Phalle (vanaf 5 oktober 2019). Tijdens de feestelijke opening van deze tentoonstelling wordt de oprichting van het fonds bekrachtigd.

Wie jarig is, trakteert
Om het 25-jarig jubileum te vieren, presenteert museum Beelden aan Zee heel 2019 een groots tentoonstellingsprogramma met iconische beeldhouwers in de hoofdrol. Na Carel Visser en Jaume Plensa die de afgelopen maanden te zien waren, is vanaf 5 oktober het oeuvre van de Franse kunstenaar Niki de Saint-Phalle onderwerp. Museum Beelden aan Zee maakt deze tentoonstelling samen met de Niki Charitable Art Foundation. Voor bezoekers uit 1994 doet het museum wat extra’s. Bezoekers die kunnen aantonen dat zij hun geboortejaar (1994) delen met dat van het museum hebben gratis entree tijdens de gehele Niki de Saint Phalle aan Zee tentoonstelling.