Ondersteuning voor publiekstoegankelijke rijksmonumenten tot eind 2021 verlengd

woensdag 29 september 2021 - 20:38

Een flink aantal (erfgoed)organisaties maakte afgelopen periode gebruik van de Opengestelde Monumenten-Lening. Deze steun aan monumenteigenaren is nu verlengd tot en met 31 december 2021.

Een flink aantal (erfgoed)organisaties maakte afgelopen periode gebruik van de Opengestelde Monumenten-Lening. Nadat de eerste coronamaatregelen in 2020 van kracht waren ontwikkelden het Nationaal Restauratiefonds, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en diverse erfgoedorganisaties deze speciale leenfaciliteit. Publiekstoegankelijke rijksmonumenten kunnen met deze gunstige lening de periodes met terugval van inkomsten overbruggen. Deze steun aan monumenteigenaren is nu verlengd tot en met 31 december 2021.

De deuren van rijksmonumentale publiekslocaties zijn weer open. De periode van gesloten deuren hebben ongetwijfeld ook hun sporen achtergelaten. Om evenementenlocaties, musea, winkels, horeca et cetera in een rijksmonument ook in de aankomende periode lucht te geven wordt de regeling verlengd. Zo maakte bijvoorbeeld Werelderfgoed Kinderdijk meerdere malen gebruik van de lening om weggevallen inkomsten op te vangen zodat er financiële ruimte bleef om het onderhoud van de molens te bekostigen. Kasteel Doornenburg stelde de toekomstplannen voor het kasteel veilig met de lening. De Beurs van Berlage in Amsterdam ervaarde de lening als een steun in de rug om de periodes zonder inkomsten te overbruggen. Ook bood de lening ondersteuning aan het iconische pand aan de Oudegracht in Utrecht De Winkel van Sinkel.

De lening is er voor alle organisaties en bedrijven die eigenaar zijn van een (voor het publiek opengesteld) rijksmonument. Monumenteigenaren kunnen met de lening de huidige moeilijke tijd overbruggen en zich weer richten op het onderhoud van hun pand en het toekomstbestendig maken van hun organisatie, ook na de coronacrisis. Zo blijft het cultureel erfgoed in Nederland behouden. De achtergestelde lening kent gunstige voorwaarden. Zo mag een organisatie er 15 jaar over doen om af te lossen, is de rente 1% en maximaal de eerste drie jaar zijn aflossingsvrij.

Achtergrond Opengestelde Monumenten-Lening
De achtergestelde lening is in coronatijd ontwikkeld in samenwerking met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en diverse erfgoedorganisaties met als doel om eigenaren te ondersteunen in het (toekomstig) behoud van hun publiekstoegankelijke rijksmonument(en) en hun monumentenorganisaties.

Je leest alles over de regeling op deze pagina.

Het Corona Care Team helpt je graag op weg met een aanvraag voor de lening.
corona@restauratiefonds.nl