Ontmoeting met Finse Museumdelegatie

dinsdag 5 september 2017 - 16:38

Bron: twitter @museokortti

Op donderdag 31 augustus gaf het team Public Affairs een presentatie over de Museumvereniging aan de Finse Museumdelegatie, Museoalan Ammattiliitto. Pas geland, met een biertje in de hand luisterden een dertigtal Finse Museummedewerkers naar het verhaal over de Nederlandse Museumvereniging. De hotellobby waar de presentatie plaatsvond was gehorig, maar iedereen luisterde aandachtig.

Margriet de Jong, senior beleidsmedewerker Public Affairs, stak van wal. Zij vertelde over de geschiedenis van de Museumvereniging. Hoe de vereniging in 1926 als vrijwilligersorganisatie werd opgericht, in 1989 professioneel werd en later fuseerde met de Vereniging van Rijksmusea.
Verder gaf Margriet ook een toelichting bij het functioneren van de Museumvereniging als organisatie. De leden, het bestuur en de medewerkers van de Museumvereniging werden netjes uiteengezet samen met het financieringsmodel van de vereniging.

Amber Leguit, beleidsmedewerker Public Affairs, plaatste daarna de beleidsdoelen van de Museumvereniging keurig op een rij. Draagvlak voor musea, door collectieve belangenbehartiging, een groot verdienvermogen van musea door middel van collectieve promotie en hoge kwaliteit van musea door het bieden van een expertise platform en het beschermen van de samen afgesproken museale normen en waarden.
Na de algemene uiteenzetting ging Amber verder met de activiteiten van de Museumvereniging. Vooral de informatie over de Museale Stage voor stakeholders en de activiteiten omtrent Museumkids pende de Finse Museumdelegatie met veel bewondering neer.

Lodewijk Kuiper, eveneens beleidsmedewerker Public Affairs, gaf uitleg bij het reilen en zeilen van de Museumkaart. De kaart staat voor het bevorderen van bezoeken, het stimuleren van herhaal- bezoeken aan Nederlandse musea en voor het verbeteren van de affiniteit tussen bezoekers en musea. De kaart kost €59,90 per jaar en biedt ‘gratis toegang’ tot meer dan 400 musea door heel Nederland. Er zijn ongeveer 1.3 miljoen kaarthouders en in totaal 8.5 miljoen bezoeken met de museumkaart per jaar (2016). Dat is 28% van het totale aantal museumbezoeken. Een kaarthouder maakt dus gemiddeld 6.6 museumbezoeken per jaar.
Naast de publieke kant van de kaart gaf Lodewijk ook uitleg over de ledenkant van de kaart. Wat zijn de spelregels van de Museumkaart, welke musea mogen meedoen en hoe zit het met de terugbetaling aan de musea. De Finse Museumdelegatie luisterde aandachtig.
Na de uitleg over de Museumkaart ging Lodewijk verder met de doelstelling Hoge kwaliteit van musea. Dit streeft de Museumvereniging na door middel van cao onderhandelingen, expertise secties, een recent opgericht online platform met de naam Museumcontact, kennisdagen, regiobijeenkomsten en een jaarlijks Museumcongres.

Na de presentatie was er de gelegenheid voor vragen. De Finse Museumdelegatie was met name geïnteresseerd in de Nederlandse Museumkaart. Sinds twee jaar bestaat er ook een Finse Museumkaart. Deze telt na twee jaar al 140 000 kaarthouders. Verder waren de Finnen ook erg gecharmeerd door de activiteiten rondom Museumkids en wilden ze graag meer weten over de activiteiten die de Nederlandse musea ondernemen voor geeuwende pubers.

In het kort, de ontmoeting met de Finse Museumdelegatie was inspirerend. U kunt een groeiende Finse Museumkaart verwachten, museale stages voor Finse stakeholders, enthousiaste Finse museumkids en een aangepast programma voor Finse geeuwende pubers.