Persconferentie 20 april: Eerste versoepelingen bekend en perspectief voor musea

woensdag 21 april 2021 - 09:46

20 april vond een extra coronapersconferentie van het kabinet plaats waarin versoepelingen werden aangekondigd en toepassing van het eerder gepresenteerde openingsplan werd bevestigd. De druk om musea te openen neemt toe en onze boodschap klinkt steeds luider: Musea kunnen veilig open! Help ons mee die boodschap zo breed mogelijk te verkondigen.

Openingsplan van kabinet biedt ruimte om musea te openen in twee stappen
Het kabinet wil in een aantal stappen de maatregelen verder versoepelen in de richting van een zomer zonder strenge coronamaatregelen. Volgens het openingsplan dat 5 stappen bevat, zouden musea als doorstroomlocaties kunnen openen in stap 2 vanaf 11 mei mét sneltesten en het protocol of in stap 3 zónder sneltesten, met protocol per 26 mei. Het kabinet maakt daarbij een voorbehoud door op wekelijkse basis in te schatten of de coronasituatie dergelijke versoepelingen toestaat. De basisregels, zoals de anderhalve meter afstand, veelvuldig handen wassen en thuisblijven bij klachten, blijven ook dan van kracht.

Sneltesten mogen geen nieuwe, onnodige drempel voor museumbezoek worden
Deze week kan publiek met een Museumkaart, een reservering en een negatieve sneltest naar een van de 17 deelnemende musea. Op verzoek van het ministerie van OCW doen 17 musea mee met deze pilot. Met deze pilots wordt onderzocht of de maatschappij zo eerder én meer open kan. Zo’n 16000 mensen hebben inmiddels een kaartje gekocht. We zien daarin dat mensen graag willen. Maar we horen ook dat mensen het testen  als grote drempel ervaren. Voor de Museumvereniging staat vast dat dit om een pilot gaat en bij een pilot moet blijven. We weten immers dat het coronaprotocol van musea goed werkt en veilig is. Dat blijven we benadrukken in onze berichtgeving. Sneltesten mogen geen nieuwe, onnodige, drempel voor museumbezoek worden. De inzet blijft dan ook dat álle musea in Nederland zo snel mogelijk hun deuren mogen openen voor het publiek, met gebruik van het coronaprotocol en zónder drempel van sneltesten.

Blijf verkondigen dat musea veilig en verantwoord open kunnen!
De komende tijd blijven we stevig communiceren dat musea veilig open kunnen en moeten met behulp van het coronaprotocol. Help ons mee door deze boodschap ook bij jullie achterban te verspreiden. Bijgevoegd sturen we een advertentie, die eerder in de landelijke dagbladen is verschenen, om te verspreiden in lokale media en richting jullie gemeenten. Hoe breder de boodschap wordt verkondigd, hoe meer impact we kunnen maken en hoe eerder we hopelijk open kunnen voor publiek. Om het publiek straks ook weer te enthousiasmeren voor een museumbezoek zodra dat kan, verkennen we de mogelijkheden om samen met andere branches en met steun van het ministerie van OCW een mooie publiekscampagne voor cultuur op te zetten. Want aan dat publiek vertellen musea het actuele verhaal van onze steeds veranderende samenleving!