Professor Joost Schokkenbroek nieuwe directeur Vancouver Maritime Museum

donderdag 22 juni 2017 - 11:40

Na ruim 26 jaar in verschillende functies werkzaam te zijn geweest  neemt Joost Schokkenbroek per 1 juli 2017 afscheid van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Deze zomer start hij als Executive Director van het Vancouver Maritime Museum, gevestigd in de belangrijkste havenstad van Canada.

Schokkenbroek startte zijn museale loopbaan bij het Kendall Whaling Museum in Sharon, Massachussetts in 1988. Na een verblijf in de VS van bijna drie jaar ving hij op 1 januari 1991 aan met zijn werkzaamheden als Conservator Kunstnijverheid bij toen nog het Rijksmuseum Nederlands Scheepvaartmuseum. In 2008 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op een Engelstalige studie naar Nederlandse walvisvaart en zeehondenjacht in de negentiende eeuw.

In 2011 werd hij benoemd tot hoofdconservator van het museum, met als bijzonder aandachtsgebied de (verdere) ontwikkeling van academische programma’s. Tussen 2007 en 2017 had Schokkenbroek de supervisie over het Fellowshipsprogramma, bij de start destijds een binnen de Nederlandse museumwereld uniek samenwerkingsverband tussen museum en binnen- en buitenlandse universiteiten. Vanaf 2013 heeft Schokkenbroek namens Het Scheepvaartmuseum aan de Vrije Universiteit (VU) de bijzondere leerstoel Maritieme Geschiedenis en Maritiem Erfgoed bekleed. Deze functie zal hij tot 1 januari 2018 blijven bekleden.

Vele jaren lang heeft hij zich ingezet voor het museum, voor de verspreiding van kennis over en opwekking van belangstelling voor de zo rijke en veelkleurige maritieme geschiedenis van ons land. Dit deed hij met veel élan via exposities, publicaties, lezingen, congresorganisatie en veelvuldig optreden voor schrijvende, filmende en geluid registrerende (radio) pers.

Amsterdam en Vancouver zijn sinds 1975 ‘twin cities’. Moge dit gegeven symbool staan voor verdere samenwerking tussen de beide scheepvaartmusea.