U bent hier

Rijksmuseum restaureert de Nachtwacht van Rembrandt voor het oog van de wereld

dinsdag 16 oktober 2018 - 14:28

Het Rijksmuseum start in juli 2019 met het grootste onderzoek ooit naar De Nachtwacht van Rembrandt. Dit zal plaatsvinden voor het oog van het publiek in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste en meest geavanceerde technologie. Op basis van het onderzoek wordt bepaald hoe we Rembrandts meesterwerk zo goed mogelijk kunnen behouden voor toekomstige generaties.


Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld en het is de taak van het Rijksmuseum om er zo goed mogelijk voor te zorgen. De Nachtwacht is van iedereen en daarom voeren we het onderzoek en de restauratie uit in het museum, op zaal, en is het proces voor iedereen online te volgen, waar je ook bent.

Voor het oog van het publiek 
Om De Nachtwacht komt een glazen ruimte, uitgevoerd met bijzonder helder glas en ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte. Hierdoor is het voor iedereen op de voet te volgen en blijft De Nachtwacht zichtbaar. Ook is het proces wereldwijd, via een digitaal platform, online te volgen.

Begunstigers en partners
Dankzij bijdragen van het Ministerie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, de gemeente Amsterdam, founder Philips en hoofdsponsoren ING, de BankGiro Loterij en KPN kunnen jaarlijks ruim 2 miljoen mensen het Rijksmuseum en De Nachtwacht bezoeken.

Het onderzoek en de restauratie naar De Nachtwacht wordt mede mogelijk gemaakt door The Bennink Foundation, PACCAR Foundation, Stichting Thurkowfonds en particuliere schenkers.

Reacties