Rijksmuseum verwerft zeldzame inktpot dankzij genereuze schenking

donderdag 7 december 2017 - 14:25

Inktpot met een monnik in een preekstoel. Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400, buxushout. Schenking van een particulier

Het Rijksmuseum heeft voor zover bekend de enige overgebleven, gebeeldhouwde inktpot uit de middeleeuwen verworven. Het bijzondere voorwerp is gemaakt van buxushout en afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400. Het Rijksmuseum verwierf het object dankzij een genereuze schenking van een particulier.

De zeer verfijnde inktpot is vanaf morgen te zien in de tentoonstelling Johan Maelwael, waar werken van Nederlands eerste schilder Johan Maelwael in samenhang getoond worden met adembenemende kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa. Johan Maelwael is tot en met 7 januari te zien in het Rijksmuseum.

pot
Inktpot met een monnik in een preekstoel

De kleine gedetailleerde inktpot is gesneden door een vooraanstaande beeldhouwer uit de onmiddellijke omgeving van kunstenaars als Claes Sluter en André Beauneveu, respectievelijk hofbeeldhouwers van de hertog van Bourgondië en de koning van Frankrijk. Het is een luxe gebruiksvoorwerp, vervaardigd met veel gevoel voor humor en oog voor detail. De inktpot stelt een preekstoel voor waarin een monnik zit die ogenschijnlijk machteloos zijn armen omhoog steekt: een klein betekenisvol tafereeltje dat lijkt te verwijzen naar de verspreiding van het woord Gods, niet vanaf de kansel maar via het schrift. Dit bijzondere snijwerk biedt een zeldzame blik op de meer speelse, humoristische kant van de middeleeuwse wereld en roept tegelijkertijd de wereld op van de scriptoria in kloosters nabij de hoven in Parijs of Dijon. Hier werden de luxe handschriften en gebedenboeken geschreven die onder andere door de gebroeders Limburg en hun tijdgenoten werden verlucht.

Johan Maelwael

Deze winter eert het Rijksmuseum Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael. Rond zijn beroemdste werk de 'Grote Ronde Pièta' - dat bij hoge uitzondering door Musée du Louvre wordt uitgeleend –brengt het Rijksmuseum in de tentoonstelling Johan Maelwael kunstschatten van de belangrijkste Nederlandse en Franse kunstenaars uit de internationale gotiek, zoals de gebroeders Van Limburg, Claes Sluter, Jean de Beaumetz, en André Beauneveu, voor het eerst bijeen. Opgeleid in het hertogdom Gelre, beleefde Johan Maelwael ruim zeshonderd jaar geleden zijn hoogtijdagen als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij ontwikkelde zich tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa.