Schouder aan Schouder-verslag webinar 4: De Museumkaart voor iedereen?!
Maandag 22 februari vond het vierde Schouder aan Schouder-webinar plaats, dat deze keer geheel in het teken van de Museumkaart stond.
Directeuren Adrie Warmenhoven van Koninklijk Eise Eisinga Planetarium en Hans Buurman van Kunstmuseum Den Haag trapten de middag af. Ze blikten terug op het ontstaan van de Museumkaart 40 jaar geleden, die direct een groot succes was. Daarna werd besproken waarom het voeren van de kaart voor het de meeste musea wél financieel interessant is en voor sommige minder. Verder werd aangestipt dat de Museumkaart kan helpen om de toegankelijkheid van musea te vergroten en een diverser publiek te trekken.
Dankzij data andere bezoekers bereiken
De volgende gasten waren Douwe Wigersma, hoofd marketing Catharijne Convent Utrecht en Evert van Os, directeur Singer Laren. Zij gaven beiden aan alles van hun bezoekers te willen weten en dat het grootste gedeelte van hun bezoekers (80% van Singer Laren en zo’n 75% van Catharijne Convent) Museumkaarthouders zijn. Douwe: “Dankzij de kaart vergaren wij heel veel informatie, die helpt om je product te verbeteren of nieuwe producten te introduceren. Ik denk niet dat je een museum voor iedereen kunt zijn, maar voor de groep die we graag zouden bedienen, heb je data nodig.” Evert sluit zich daarbij aan en legt uit waarom Singer Laren geen toeslag meer rekent voor Museumkaarthouders. “Hiermee hopen we ook een andere doelgroep te trekken. Daarbij willen we gastvrij zijn. Het is raar dat je dan een toeslag vraagt. Doordat mensen de kaart nu zelf kunnen scannen, scheelt het ook veel kaartjes uitdraaien en hebben mensen nog zin om geld uit te geven in de horeca of museumwinkel.” Evert benadrukt dat er specifieke tentoonstellingen zijn die het rechtvaardigen om een toeslag te vragen.
Dashboard Museumkaart
Douwe haalt veel (geanonimiseerde) informatie uit het dashboard van de Museumkaart. Hij vraagt die data zo nu en dan op om te laten analyseren door een onderzoeksbureau. Ook Evert maakt gebruik van data. “We zijn aan het leren om daar slimmer mee om te gaan. Hier kunnen wij zeker nog in groeien.” Evert sluit af met de wens om de doelgroep van de kaart te verbreden en vindt het een goede zaak dat de Museumvereniging zich inzet om een diverser publiek te interesseren om de kaart te gaan gebruiken. Beide mannen zijn wat betreft de Museumkaart positief over de toekomst. Evert: “Je krijgt er zoveel moois voor terug. Met die ene kaart gaat een hele wereld open.”
Collectieve promotie
De derde gesprekspartners waren Corine van Impelen, hoofd communicatie en evenementen bij Naturalis Biodiversity Center en Marijke Holtrop, directeur Historisch Museum Den Briel. Zij gingen in gesprek over de collectieve promotiemiddelen van de kaart. Beide musea hebben sinds het uitbreken van de coronapandemie hun online-activiteiten een impuls gegeven. Corinne: “Ons motto is: we doen alles, maar dan anders. Dat heeft bij ons enorm veel energie en creativiteit losgemaakt.” Zo heeft Naturalis het aantal online lessen uitgebreid en Historisch Museum Den Briel 75 video’s geplaatst op de website. Corine geeft aan ook na corona lezingen voortaan hybride te willen houden. “Zo kun je veel meer mensen bereiken!” Ook zijn ze als kennisinstituut veel meer gaan kijken welke rol het museum kan spelen in de maatschappij. Zo bieden ze jongeren die zich zorgen maken over het klimaat een platform aan en hebben ze een manifest opgesteld waarin ze oproepen tot meer biodiversiteit. “Online liggen nog veel kansen voor de culturele wereld.”
Samen een vuist maken
Dat er een collectief is, is belangrijk, omdat je met elkaar een vuist kunt maken, geeft Corine aan. Zo zou ze het mooi vinden als, wanneer de musea straks weer opengaan, er een gezamenlijke campagne komt waarin mensen worden opgeroepen een museum bij hen in de buurt te bezoeken. Marijke benadrukt dat de collectieve promotie zeker ook voor een klein museum als het hare van groot belang is. “Wij hebben geen fte voor marketing en communicatie. We doen daarom heel graag mee met de collectieve promotie van de Museumkaart. Als ik een bericht op Instagram deel, bereik ik een veel grotere doelgroep als de Museumkaart dit bericht ook deelt.” Zij adviseert andere musea met een klein budget om maximaal te profiteren van de kaart. “Deel je activiteiten op museum.nl en houd contact met de Museumvereniging.”
Tevreden kaarthouders krijg je met tevreden musea
Het slotwoord was voor Mirjam Moll, directeur Museumvereniging: “Het is een balansoefening. Tevreden kaarthouders krijg je met tevreden musea. Het liefst zouden we nog veel meer activiteiten, als tentoonstellingen en lezingen, speciaal voor kaarthouders organiseren.” Mirjam geeft aan dat de pandemie over zal gaan in een economische recessie, waardoor mensen scherpere keuzes zullen gaan maken. “Dat is meestal niet het juiste moment om prijzen (red. als die van de Museumkaart) te verhogen.” Verder laat zij weten dat de Museumvereniging heel dankbaar is dat cultuur en zeker musea in deze crisis goed op het netvlies staan en de gunfactor hebben. Of de Museumkaart voor iedereen is, antwoordt zij: “Dat hoop ik wel! Ik hoop dat we met een nieuw kabinet ook mensen met een laag inkomen tegen een mooie prijs de Museumkaart kunnen gaan aanbieden. Dan is hij écht voor iedereen!”
Maandag 29 maart zal het webinar in het teken staan van Museale collecties. Meld je hier aan.
Reacties