Speciale editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2021!

dinsdag 22 juni 2021 - 20:59

In het najaar van 2021 vindt de derde editie van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs plaats. Bij deze prijs bepaalt het publiek de favoriete expositie van het afgelopen culturele jaar.

De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is in 2018 in het leven geroepen, ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van Museumtijdschrift. Na twee edities is de prijs een eclatant succes. In 2019 stemden maar liefst 16.000 mensen op hun favoriete tentoonstelling. Hun gemotiveerde keuze geeft bijzonder inzicht in de redenen waarom museumbezoek voor veel mensen tot de essentiële levensbehoeften behoort.

Net als vorige edities zal ook de verkiezing van 2021 de aandacht vestigen op de veelheid, de diversiteit en de hoge kwaliteit van museale tentoonstellingen in Nederland. Deze editie vindt plaats in bijzondere tijden: vanwege corona is het museumbezoek maandenlang onmogelijk geweest. Voor die periode is de vraag: welke tentoonstelling had u bovenaan uw verlanglijst staan, als corona geen roet in het eten had gegooid?

Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2021
De Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is een jaarlijkse publieksverkiezing van de beste tentoonstelling van het culturele jaar. Een vakjury bepaalt 10 genomineerden, waarna het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen. Net als bij vorige edities krijgt het winnende museum een geldbedrag van 10.000 euro. Anders dan bij de eerdere edities gaat die van 2021 over een langere periode, van augustus 2019 tot en met juli 2021. Vanwege corona is de verkiezing van 2020 vervallen.

Stemprocedure en uitreiking
In september wordt het publiek uitgenodigd een stem uit te brengen op zijn favoriete tentoonstelling. Onder de stemmers verloot SRC Reizen een culturele reis voor twee personen. De winnaar wordt in oktober bekendgemaakt in het Drents Museum in Assen.

Vakjury
De vakjury bestaat uit oud-directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Adriana Esmeijer, tevens juryvoorzitter, directeur Vrije Academie Peter van Duinen en hoofdredacteur van Museumtijdschrift Marina de Vries.

De vorige winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs is het Drents Museum met de tentoonstelling ‘Iran – Bakermat van de beschaving’.

Partners
De verkiezing is een samenwerking van Museumtijdschrift, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vrije Academie.