Stikstof voor conservering- nieuws

vrijdag 20 december 2019 - 15:47

Dit bericht is voor Museummedewerkers die te maken hebben met collectiebeheer, en in het bijzonder het gebruik van stikstof voor conserveringsdoeleinden.

Wat is er aan de hand?
Er is EU regelgeving ingevoerd voor het bestrijden van ongedierte, Biocidal Products Regulation (528/2012). Per 1 september 2017 staat deze richtlijn niet toe dat stikstof in situ – dus ingebracht in afgesloten ruimtes – mag plaatsvinden. In musea gebeurt dit regelmatig om insecten en knaagdieren tegen te gaan. Dit gebeurt onder meer in zogenaamde LowOxygen kamers, maar wordt ook toegepast in tijdelijke tenten.

Wat vinden musea hiervan?
Het bestuur van de sectie collecties is van mening dat de verhoging van de stikstofgraad ten behoeve van conservering, ook tegen ongedierte, mogelijk moet blijven in musea en er zijn zorgen dat musea zonder deze bestaande methode niet veel alternatieven hebben om ongedierte te weren.

Wat kunnen musea doen?
Musea kunnen onderstaande verklaring invullen en opsturen naar de EU. Deze verklaring vraagt om een uitzondering van het gebruik van in situ stifstof voor museaal gebruik. Stuur graag ook een bericht naar de voorzitter van de sectie collecties Cindy Zalm (email: cindy.zalm@wereldculturen.nl) en CC naar Lodewijk Kuiper (Lkuiper@museumvereniging.nl).

> Klik hier voor het document
> De brief, op eigen briefpapier, moet voor 18 januari 2020 worden ingediend bij de EU via deze link