Succesvolle eerste editie regiobijeenkomsten

dinsdag 20 juni 2017 - 17:40

Regiobijeenkomst Gelderland, foto: Leo Veger

De eerste regiobijeenkomsten in Gelderland en Friesland zitten erop. We danken alle deelnemers voor hun aanwezigheid en hopen dat iedereen genoten heeft van een zonnige middag vol kennis en inspirerende ontmoetingen.

Ontstaan
Vorig jaar hield de Museumvereniging een enquête onder alle leden, besturen, directeuren, professionals en vrijwilligers. De resultaten van deze enquête leidden tot het voornemen om regiobijeenkomsten te organiseren. Dit zijn bijeenkomsten juist voor die leden die de Museumvereniging niet bereikt met sectieactiviteiten, de Museumkennisdag of het Museumcongres. De nieuw ontwikkelde regiobijeenkomsten zijn gericht op regionale samenwerking tussen musea waar het gaat om profilering, positionering en netwerken.

Publiek belang van musea
De eerste editie regiobijeenkomsten vond plaats in Gelderland en Friesland. Het programma van de bijeenkomsten werd samengesteld door en voor musea uit de regio Gelderland en Friesland in samenwerking met de Museumvereniging, Erfgoed Gelderland en Museumfederatie Fryslân.

De regiobijeenkomsten zijn gericht op regionale samenwerking tussen musea waar het gaat om profilering, positionering en netwerken. Deze doelstelling kreeg vorm in een programma met een plenaire sessie over het publiek belang van musea: bestaansrecht en maatschappelijke waarde.
De theorie uit deze sessie werd vervolgens omgezet naar de praktijk tijdens de werkgroepen. In groepjes van vier personen gingen de deelnemers aan de slag met het opstellen van een museumprofiel. Hierbij definieerden de deelnemers het bestaansrecht van hun museum, analyseerden ze de verschillende waarden van hun organisatie en onderzochten ze hun centraal credo. Voor deze werkgroep brachten de deelnemers de laatste publicaties mee van hun museum. Op die manier kon getoetst worden of de centrale idee van hun bestaansrecht terugkwam in de activiteiten van het museum.

Speeddates
Naast deze theoretische vorming en werkgroep konden de aanwezigen deelnemen aan korte individuele speeddates met medewerkers van de Museumvereniging. Op die manier werden de deelnemers met specifieke vragen geholpen door de juiste medewerkers. De aanwezigheid van acht tot negen medewerkers van de vereniging werd door de deelnemers erg gewaardeerd. Hierdoor maakten de deelnemende musea op een persoonlijke manier kennis met de Museumvereniging. Andersom gold deze persoonlijke kennismaking ook voor de medewerkers van de Museumvereniging.

Toekomst
Aan deze eerste editie regiobijeenkomsten in Gelderland en Friesland namen in totaal meer dan 50 museummedewerkers deel. De Museumvereniging is blij met de succesvolle aftrap en zet de regiobijeenkomsten volgend jaar voort in andere provincies.