U bent hier

Tweede lichting sluit zich aan bij Musea Bekennen Kleur

maandag 14 september 2020 - 09:14

Een tweede lichting die bestaat uit dertien musea en erfgoed instellingen sluit zich vanaf september aan bij het samenwerkingsverband Musea Bekennen Kleur. Met Musea Bekennen Kleur ontstaat in de museale wereld voor het eerst een platform waar musea diepgaand met elkaar in gesprek gaan over de vraag hoe we gezamenlijk diversiteit en inclusie gaan waarmaken.

Nieuwe deelnemers
De Pont museum, Foam, Haags Historisch Museum, Mauritshuis, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Dr8888, Musea Zutphen (Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak), Nationaal Archief, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Stedelijk Museum Breda, Teylers Museum, West-Fries Museum Hoorn en Zeeuws maritiem MuZEEum zijn de nieuwe deelnemers. Aspha Bijnaar, coördinator van Musea Bekennen Kleur is blij met deze beweging vooruit. “We groeien. En het laat bovendien zien dat de noodzaak voor een meer inclusieve museale- en erfgoed sector breed gedragen wordt.”

Verankeren
De doelstelling van Musea Bekennen Kleur is om erfgoedinstellingen duurzaam te verenigen in hun streven om diversiteit en inclusie te verankeren in het DNA van deze organisaties. Dit wordt toegespitst op de vier p’s: Programma, Publiek, Personeel, Partners, met ruimte voor kennisuitwisseling en (zelf)reflectie. Het is de ambitie is om diversiteit en inclusie een volwaardig en intrinsiek onderdeel te maken van de museumpraktijk.

Achtergrond
Begin maart van dit jaar maakten dertien Nederlandse musea bekend dat zij een vernieuwend samenwerkingsverband aangaan: Musea Bekennen Kleur. De musea die al toe traden tot het netwerk zijn: Amsterdam Museum, Bonnefanten, Centraal Museum, Dordrechts Museum, Frans Hals Museum, Museum Arnhem, Museum Het Rembrandthuis, Nationaal Museum voor Wereldculturen, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbemuseum, Van Gogh Museum en het Zeeuws Museum. Musea Bekennen Kleur zal dit jaar en komend jaar tentoonstellingen en programma’s presenteren die de thema’s culturele diversiteit, slavernijverleden of koloniale erfenis belichten. De aandacht voor deze thema’s past in de huidige ontwikkeling waarbij musea en culturele instellingen zoeken naar manieren om meerstemmigheid te implementeren.

Meer over Musea Bekennen Kleur?
Ga naar de website www.museabekennenkleur.nl
En volg de activiteiten het laatste nieuws via Instagram: @MuseaBekennenKleur

Reacties