Uitreiking Museumtalentprijs

woensdag 12 januari 2022 - 09:15

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 24 januari wordt de museumtalentprijs uitgereikt. De museumtalentprijs is een stimuleringsprijs voor jonge museumprofessionals, ingesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) sinds 2017. Wie van de drie finalisten is het grootste talent van onze sector? Setareh Noorani, Marieke Koppelmans of Lizanne Gille? Lees hieronder meer over de finalisten en meld je aan voor de nieuwjaarbijeenkomst via deze pagina.

Setareh Noorani is architect, onderzoeker, zinester en maakt deel uit van het experimentele collectief Zenevloed. Als onderzoeker leidt Setareh sinds twee jaar het meerjarige onderzoeksproject Collecting Otherwise bij Het Nieuwe Instituut. Collecting Otherwise stelt voor om de collectie en de praktijk van het verzamelen en archiveren te lezen vanuit een perspectief dat aansluit bij de huidige maatschappelijke veranderingen. Het project richt zich op het ontwikkelen van alternatieve methoden voor het verwerven, classificeren en uitdragen van erfgoed.

Marieke Koppelmans is in een korte tijd gegroeid van projectleider naar programmamanager en lid van het managementteam van het Limburgs Museum. Zij heeft een cruciale rol bij het ontwikkelen en implementeren van de ambitieuze plannen van het museum op gebieden van programmering in het museum zelf, de programmering op locatie door heel Limburg en het Online Limburgs Museum. Marieke heeft de interne projectorganisatie opgezet en daarbij blijk gegeven van sterke coachende kwaliteiten voor de interne projectleiders.

Lizanne Gille werkt bij het Spoorwegmuseum in de functie van junior conservator en ontfermt zich over het collectieproject “de Registratiefabriek”. Binnen het collectieproject zal het Spoorwegmuseum de achterstand van haar collectie waarderen, registreren, digitaliseren en ontsluiten. Lizanne speelt een cruciale rol door haar kennis en vaardigheden te combineren met een grote gedrevenheid om de vraagstukken binnen het collectieproject op te lossen.

Meer weten over de prijs? Kijk dan op de website van Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed