Verzetsmuseum Amsterdam wint RAAK Stimuleringsprijs

donderdag 11 oktober 2018 - 21:01

Verzetsmuseum Amsterdam won maandag de RAAK Stimuleringsprijs met 62% van de stemmen. De prijs bestaat uit een bedrag van € 30.000, professionele apparatuur en begeleiding om het museum en de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs werd uitgereikt in museum Boymans Van Beuningen in Rotterdam.

In 2022 zal het Verzetsmuseum het meest toegankelijke Nederlandse museum zijn voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Voor bezoekers met een visuele beperking komt er een route langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk.

Er komt een speciale audiotour waarin ook wordt verteld wat er te zien is. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers langs reliëfafbeeldingen, aanraak-objecten en audiofragmenten. Bezoekers met een visuele beperking kunnen het museum zelfstandig bezoeken en krijgen een volwaardige museale beleving.

Een jury van mensen met een visuele beperking heeft het plan van het Verzetsmuseum genomineerd. Andere genomineerden waren het Museon in Den Haag en het Voerman Museum in Hattem. Het publiek kon de afgelopen vijf weken stemmen en bepaalde zo welk museum met welke prijs naar huis ging.